Anna Ström Åhlén: ”New York är staden som har allt, alltid”

Under de senaste veckorna har vi delat med oss av smultronställen och favoriter från några av Sveriges största resebloggare. Idag har jag nöjet att dela med mig av tips från New York-entusiasten Anna Ström Åhlén, som driver den prisbelönta bloggen New York – My Bite of the Big Apple.

Bloggen har två år i rad fått första pris inom sin kategori, inom Travel Blog Awards: både som ”Mest inspirerande New York-bloggare” och ”Bästa USA-blogg”. Anna beskriver sin blogg som en plats för alla som älskar New York, med allt från ren inspiration till konkreta nybörjartips för första resan till New York.

Anna Top of the RockFoto: Anders Ström

Vad sysslar du med allt mest, och vad är din koppling till New York?

– Jag driver eget företag, som copywriter, språkvårdare och kommunikatör. Jag älskar att skriva men också att resa. Eftersom jag är hopplöst och handlöst förälskad i New York, startade jag en blogg om staden – och jag reser numera dit så ofta jag kan.

Varför lockar just denna metropol mer än andra?

– Jag brukar säga så här: ”New York är staden som har allt, alltid”. I hela mitt liv har jag längtat dit och det var kärlek vid första ögonkastet. Kanske har jag bott där i ett tidigare liv?

I New York finns en slags magisk stämning, som jag inte har funnit någon annanstans. Det är en känsla av att vara vid jordens medelpunkt, i en film och på en plats där allt kan hända.

Här finns ett fantastiskt utbud av unik kultur, av mat från världens alla hörn, prisvärd shopping och speciell arkitektur. Mångfalden lockar också: att staden är som flera städer i en, uppbyggd av folk från hela världen. Här finns både drömmar och tuff verklighet, ofantlig lyx och dess motsats. New York är som ett levande väsen, med såväl skavanker som skönhet, och i ständig förändring.

Antique GarageAntique Garage

Jag har 24 timmar i NYC, vilka saker får jag inte missa?

– Att köpa ännu en resa … 24 timmar är alldeles för lite. Men här är några måsten:

husSe staden från ovan: antingen från Top of the Rock (på Rockefeller Center) eller från en takterrass. Ät också en delikat brunch, givetvis kompletterad med Mimosas. Båda aktiviteterna kan till exempel kombineras på terrassen 230 Fifth. Besök sedan Central Park, den lummiga oasen mitt på Manhattan. Promenera därefter söderut (kanske kompletterat med en tunnelbanetur) och se hur staden förändras. De vackra gatorna och husen i West Village är ett måste, liksom hela ”downtown” med myllret och mångfalden i Chinatown, Little Italy och East Village.

Bra shopping är ett måste! Gå längs Broadway med start i Soho (och titta framför allt in på sidogatorna). Fortsätt sedan mot Union Square, där det finns flera outlets för skor och kläder.

När kvällen kommer, besöker du en mysig restaurang med typiska tegelväggar och New York-anda: gärna Antique Garage. Avsluta gärna med ett besök på en hemlig bar, en så kallad speakeasy, eller ett besök på en takbar för att se staden i nattskrud. Press Lounge på Ink48 ger en känsla som går rakt in i själen, när Manhattan glimrar som ett hav av ljus.

Här kan du hitta 35 saker du inte får missa i New York, om du stannar lite längre.

Dela med dig av tre smultronställen!

1. Emilio’s Ballato

Skylten ser inte mycket ut för världen, inte heller läget. Det är så enkelt att bara passera. Men gör inte det! Gå in på restaurangen Emilio’s Ballato i New York – och stjärnornas hemlighet är din.

Vad har Justin Bieber gemensamt med Rihanna och Andy Warhol? Ja, förutom stjärnstatus är det något mer. En ”hemlighet” som jag nu upplevt själv, med alla sinnen.

De upptäckte Emilio’s Ballato, de åt – och de älskade det. Jag och mitt sällskap hittade dit, på grund av en hemlig dörr och plötsligt ändrade planer. En kväll som blev helt annorlunda än vi tänkt, men så otroligt lyckad!

Kristallkronorna. De slitna tapeterna. Det magiska ljuset. Vi behövde bara kliva innanför dörren för att låta oss förföras, vi med.

Personalen tog omedelbart hand om oss på bästa sätt. Och snart satt vi med immande svala glas, delikat bröd och intressanta samtal.

Vi fick höra historien om Emilio Vitalo, den omtänksamme kocken som med ett sjätte sinne vet vad kunderna vill ha – och lagar italiensk mat i toppklass.

Läs hela bloggartikeln om Emilio’s Ballato här.

Wburg_vattnet

2. Matmarknaden Smorgasburg

Mat från världens alla hörn, serverad med magnifik utsikt över Manhattan. Det får du på matmarknaden Smorgasburg i Williamsburg, som ligger i norra Brooklyn. Maten är inte just svensk, utan namnet syftar på orden ”smorgasbord” och ”Williamsburg”. Genom små prova på-portioner kan du testa många smaker – varav pulled pork är min favorit. En upplevelse för alla sinnen och en fin möjlighet att lära känna nya vänner.

3. Apothèke

Vill du resa i tiden? På en liten gata i Chinatown döljer sig häftig upplevelse. På onsdagar kan du nämligen bege dig till 20-talet, på en så kallad speakeasy (en hemlig bar). Framför en liten skylt med en medicinflaska står en bastant dörrvakt med armarna i kors. Men har du bara lösenordet får du stiga på – och resa i tiden. Här är personalen klädd i tidstypiska kläder och drinkarna smaksatta med lokala örter. Framåt kvällen spelar ett band upp med musik från 20- och 30-talets Paris och New York. Får inte missas! (Hur du får lösenordet? Följ dem på Twitter.)

Läs mer om Smorgasburg här och om New Yorks hemliga barer här.

blommor

Alla bilder i inlägget är Annas privata sådana, jag vill passa på att tacka henne så hjärtligt för att jag fick använda dessa och för att hon ville delta i intervjun här på bloggen.

Blev du sugen på att åka till New York? Kolla in Expedias New York-sidor för inspiration och priser i metropolen! Har du några tankar eller funderingar att dela med dig av? Kommentera inlägget här nedan eller skicka oss en tweet på @ExpediaSE!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *