Möt en resenär: Jonathan Campion

 

Med så många alternativ att välja mellan kan det ibland vara svårt att planera en resa. I vårt ‘Möt en resenär’ reportage introducerar vi dig till resenärer från hela världen. Samtidigt så tipsar vi dig om hur du hittar rätt i resedjungeln. Denna månaden har vi Jonathan Campion – en Östeuropa reseexpert som älskar att utforska Europas alla dolda hörn.

 

Vart gick din senaste resa?

 

Min senaste resa var nog det konstigaste jag någonsin har gjort. Jag åkte till Montenegro, Kroatien och Slovenien för att spela kricket! Eftersom jag inte är så bra på att resa i grupp så bestämde jag mig för att utforska regionen på egen hand. Jag spenderade en dag i Perast (en by precis vid Kotorbukten) och en morgon i Ljubljana . Med så mycket delad historia mellan de tre länderna så trodde jag att de skulle likna varandra, men ack så fel jag hade! Varje plats kändes helt annorlunda!


Vart går din nästa resa?

 

I April ska jag till Armenien. Jag kommer spendera några dagar i Yerevan och kanske åker jag och besöker Sevansjön också. Jag har alltid drömt om att besöka Kaukasien (själva namnet ger mig gåshud), men chansen att äntligen få göra det kom ur det blå. Jag kommer att skriva ganska mycket medan jag är där. Speciellt reseberättelser om Europas mer udda vinklar och vråar.

 

Vad är ditt tidigaste reseminne?

 

Det måste nog vara när min pappa tog mig och min lillebror till Sydafrika när vi var små. Chansen att få uppleva och se en annan del av världen när jag var yngre är nog orsaken till varför jag vill se hela världen nu. KwaZulu-Natal var ett paradis för en tioåring: varma bad i havet, barfota tennis (när busksvinen inte hade bokat banan) och massvis av guava juice. När jag var där var jag alldeles för ung för att förstå landets förflutna. Jag önskar att jag kunde gå tillbaka nu.

 

Vad är ditt favoritresmål?

 

Om jag hade kunnat åka till ett land för resten av mitt liv så hade det varit Skottland. Det spektakulära landskap är bara början på det. Skottland har också vacker natur, mysiga stugor och fantastisk mat. Det är så terapeutiskt och inspirerande – det perfekta stället att fly till när du känner dig trött eller stressad .

Scotland

 

Vad är din bästa/sämsta reseupplevelse?

 

Mina bästa och sämsta reseupplevelser kommer båda från de tre åren jag bodde i Ukraina. På ett övernattningståg från Budapest till Kiev var jag barnvakt åt fyra tjetjenska småbarn som reste tillsammans med sin mamma. Jag ville inte snoka i vad som hade hänt familjen, istället hade vi en trevlig stund med mycket skratt. Jag kommer fortfarande ihåg deras namn.

Toddlers
Min sämsta reseupplevelse var när jag var fast i en snöstorm på en nästan öde perrong i Nyrkovo i östra Ukraina. Även om jag hade flera lager av kläder på mig så lyckades kylan tränga igenom sig. Det var den mest smärtsamma upplevelsen någonsin.

 

—————————————————————————————————————————————-

It’s a big old world out there, and the diversity of options can sometimes be rather daunting and overwhelming when planning a trip – trust us we know. In our meet a traveller series, we introduce you to travellers from all over the world, and provide you with some useful travel advice and inspiration. This month we bring you Jonathan Campion – an Eastern Europe travel expert who loves exploring Europe’s hidden corners.

 

Where was your last trip?

 

My last trip was one of the strangest things I’ve ever done: I went to Montenegro, Croatia and Slovenia last summer… to play cricket! I’m not very good at travelling in a group, so between games I went off to explore on my own, with a day in Perast (a seaside village on the Bay of Kotor) and a morning in Ljubljana. I thought that with so much shared history the three countries would be similar to each other, but from Montenegro’s peacefulness to Croatia’s energy and Slovenia’s lovely oddness, every place felt different.

 

Where will your next trip be?

 

In April I’m going to Armenia – a few days in Yerevan, and maybe a trip to Lake Sevan. I’ve been dreaming about visiting the Caucasus for years (just the place-names give me goosebumps), but the chance to finally make it happen came out of the blue. I’m going to do a lot of writing while I’m there – travel stories from a hidden corner of Europe.

 

What is your earliest travel-related memory?

 

My dad took me and my brother to South Africa when we were small – I’m sure this chance to see a different part of the world when I was young is the reason I grew up wanting to see it all. KwaZulu-Natal’s Wild Coast was paradise for a ten year-old: a warm ocean, barefoot games of tennis (when the bush-pigs hadn’t booked the court), and guava juice by the pint. I was too young to appreciate the country’s torrid past: I wish I could go back now that I do.

 

What is your favourite travel destination (country, city or region)?

 

If I could only go to one country for the rest of my life, it would be Scotland, without a doubt. The spectacular scenery in the ‘Highlands and Islands’ is only the start of it – Scotland also has beautiful wildlife, cosy holiday cottages (for brilliant lie-ins), and life-affirming food and drink. It’s so therapeutic and inspiring – the perfect place to escape to when you’re feeling tired or stressed.

 

What is your best and worst travelling experience?

 

My best and worst experiences both came in the three years I spent living in Ukraine – and they both involve trains going to Kiev. On an overnight sleeper from Budapest I babysat four Chechen toddlers who were travelling with their mother. I didn’t pry into what had happened to their family; it was just a lovely moment with some very smiley kids, playing games in the corridor and playing with my camera. I still remember their names.

My worst experience was a night standing in a blizzard, in a deserted wagon yard in a place called Nyrkovo in Eastern Ukraine, waiting for a train back to Kiev. Even under two winter coats it was bone-chillingly cold. I’ve been beaten up on my travels but this was more painful!

Ett svar på “Möt en resenär: Jonathan Campion”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *