Sveriges bästa resebloggare delar med sig av hemliga smultronställen

På internet råder knappast någon brist på reseguider, men är det inte fascinerande hur de flesta verkar innehålla precis samma trötta byggnader och restauranger? Jag bestämde mig därför för att fråga några av Sveriges beresta experter, efter skattgömmor som de snubblat över på sina resor.

I denna, första del har vi äran att dela med oss av hemligheter från Rosita Lincoln, Johanna Paues, och Helena och Peter Bergström. Så läs och njut, för här kommer några pålitliga besöksmål i två av Europas hippaste städer.

ღ Först ut, med sin favoritplats i Berlin, är Rosita Lincoln. Rosita driver den framgångsrika resebloggen ”Rosita reser”, som (bland mycket annat) vunnit andra pris i kategorin ”Bästa Resebloggen” i Travel Blog Awards 2014 och, året innan, första pris i kategorin ”Bästa Barnresetipsen”.

Bella på caféBERLIN 1900 Café Bistro. Platsen ligger vid S-Bahn Savignyplatz, Charlottenburg, och Rosita menar att den ”nog är hyfsat populärt men kanske ändå inte ’hos stor allmänhet känd’.” Hon hittade tipset på en blogg och bestämde sig för att ta med sin dotter Isabella till caféet.

Bakom den oansenliga dörren till 1900 Café Bistro är det som att stiga in i någons hem vars fäbless är en blandning av skirt rosa, gladprickigt rött och robust trä. På träborden dekorerar krispiga färgglada tulpaner, i bokhyllorna trängs tunga lerkrus med nätta koppar och små änglar på guldmoln vilar på de vitspacklade väggarna. Mitt te serveras i en stor kopp med rykande vatten, färska myntablad, rejäla bitar ingefära och skivade jordgubbar. Till de varma brödbullarna serveras charkdelikatesser tillsammans med skuren färsk frukt. På 1900 Café Bistro ger smak- och sinnesupplevelsen dig lyckokickar. Ta med kontanter, de tar inte kort!

ღ Följande två tips kommer från Berlin-baserade skribenten Johanna Paues, och faller troligtvis dig med förkärlek till autentisk charm och kultur, extra bra i smaken. Johannas eleganta formuleringar (och ansikte) dyker regelbundet upp i rader av intressanta sammanhang, men enklast hittar du henne på Berlinbloggen hon skriver för Aftonbladet.

BERLIN Raw Tempel och Prinzessinnengarten. Johanna, som sitter inne på en hel del kunskap om Berlin, säger att även om dessa ställen inte är direkt superhemliga, är de helt klart sådana som man behöver ha gjort rätt mycket research för att hitta till.

Jag brukar alltid tipsa om RAW-området här i Friedrichshain, där jag bor. Det är ett gammalt tågstall som numera fungerar som ett kreativt centrum med gallerier, replokaler för band, klubbar, en biergarten och massor, verkligen massor, av street art på väggarna. Det ligger bakom muren som går längs med Revaler Strasse. Mer ”berlinigt” än vad det är där blir det inte!

. . . . . . . . . .

Ett fint litet ställe som inte är lätt att upptäcka om man inte vet att det finns är Prinzessinnengarten. Det ligger bakom en nerklottrat och skrangligt plåtstaket, alldeles invid rondellen vid Moritzplatz i Kreuzberg, och är ett projekt i urban odling där grannar och entusiaster gått ihop för att tillsammans omvandla ett trist och outnyttjat område mitt i stan till ett stort grönsaksland. Eller, land land – de odlar i massor av olika lådor, påsar och märkliga stuprörskonstruktioner! I mitten av alltihop finns en supermysig biergarten och eftersom det verkligen är lummigt och skyddat känns det som att man sitter mitt i en skog.

. . . . . . . . . .

ღ Helena och Peter Bergström driver bloggen Freedomtravel.se, en av Sveriges största resebloggar, som gång på gång listats som favorit i bloggvärlden. Där skriver de om sina äventyr och utflykter med den inredda husbilen Freedom likaväl som om resande i mer vardaglig form. 

REYKJAVIK Fish Market. Det ställe som Helena och Peter tipsar om är en restaurang som de hittade på en av sina besök i Reykjavik.

När man besöker Reykjavik ska man absolut inte missa ett besök på den här restaurangen! Allra helst ska man beställa in avsmakningsmenyn: nio helt magiska maträtter. Faktiskt det bästa vi ätit någonsin! Tonvikten ligger på fisk och skaldjur, med inspiration från det asiatiska köket. Restaurangen ligger i ett litet och charmigt gult hus i centrala stan, inte så långt ifrån hamnen. Under vår vecka i Reykjavik gick vi faktiskt och åt den här avsmakningsmenyn två gånger – och den var minst lika bra andra gången!

Jag vill tacka bloggarna för bidragen, och hoppas att ni hittade något som ni inte tidigare kände till. Håll ögonen öppna – nästa del, med fler tips från fler bloggare, kommer inom kort!

Bildkällor Utvald bild: Flickr CC I artikeln: Bloggarnas privata.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *