4 Michelin-restauranger du måste besöka!

Michelin-guide: Vi har valt ut fyra restauranger som erbjuder en fantastisk matupplevelse i natur- och kultursköna omgivningar.

Älskar du god mat, bra upplevelser och nordisk matkultur? Vi sätter fokus på fyra Michelin-restauranger som du hittar i några av Nordens mest charmerande städer.


Det börjar bli en hel del år sedan den första Michelin-stjärnan kom till Norden.

De första Michelin-stjärnorna i Sverige blev utdelade i Stockholm år 1984. Därefter har många andra restauranger runt om i Sverige och Norden tagit sig upp på den prestigefyllda listan – idag hittar vi hela 58 Michelin-restauranger i Norden.

Med så många Michelin-stjärnor på den Nordiska mathimmeln kan man med säkerhet säga att vi i Norden har ett starkt urval av matupplevelser att välja emellan.

När maten är uppäten och du är mätt på gastronomiska intryck finns det dock mycket annat att göra när det kommer till våra fyra Michelin-resmål:


Henne Kirkeby Kro i Danmark: Lokala råvaror och Västjysk idyll

henne-kirkeby-kro
c: hennekirkebykro.dk/

Första matupplevelsen i vår Michelin-guide hittar vi i den lilla byn Henne, som ligger några minuters bilfärd från Nordsjön.

I 2017 blev Henne Kirkeby Kro hedrad med ännu en stjärna och kan nu stoltsera med att ha två Michelin-stjärnor.

Restaurangen erbjuder välsmakande, klassiska rätter som hyllar de lokala råvarorna. Ett besök på Henne Kirkeby Kro erbjuder rika möjligheter för sightseeing i Jyllands sanddynor och långa promenader med den friska västanvinden i håret.


Vill du besöka Henne Kirkeby Kro?

Utöver en sublim matupplevelse erbjuder Henne också ett idylliskt lugn, natursköna upplevelser med strand samt ett urval av mysiga och romantiska hotell.


Sabi Omakase i den norska staden Stavanger: En liten restaurang med stora sushiupplevelser!

Sabi Omakase i Stavanger tog emot sin första stjärna i år och blev härmed den andra restaurangen med en Michelin-stjärna i staden.

sabi-omakase-restaurant-stavanger
c: omakase.no

Sabi Omakase skiljer sig från mängden genom att restaurangen uteslutande serverar sushi. Så känner du en som älskar sushi hade detta utan tvivel varit en fullkomligt fantastisk upplevelse för honom eller henne!

Vill du vara säker på att få ett bord är det viktigt att du kommer ihåg att boka ett bord i god tid. Det är nämligen endast plats till nio personer i hela restaurangen. Här sitter ni alla vid samma bord endast några få meter från sushikocken som lagar maten i en öppen miljö.

Michelin-restauranger är dock långt ifrån det enda som Stavanger kan erbjuda. I staden finns nämligen några av Norges mest besökta naturattraktioner.


Ska ni till Stavanger?

Frestar en gastronomisk upplevelse på en Michelin-restaurant omringad av fantastiska naturscener kan du läsa mer om Stavanger och deras övernattningsmöjligheter här.


PM & Vänner i Växjö: Nordiska rätter i svensk smålands-idyll

pm-och-vanner-vaxjo
c: pmrestauranger.se

Under 2016 var det första gången en restaurang utanför Stockholm, Göteborg eller Malmö mottog en Michelin-stjärna i Sverige.

Den gick till PM & Vänner. Restaurangen har funnits sedan 1992 och ägs av grundaren än idag.

På restaurangen kan du få ett antal sofistikerade och originella nordiska rätter, som alla ger en smakupplevelse utöver det vanliga.

Filosofin är enkel: Inspirationen till maten tas ifrån de svenska skogarna, sjöarna och ängarna. Därför kommer de flesta av deras ingredienser också från den lokala miljön i Småland.

Växjö är en charmerande stad som lämpar sig som en semesterort för båda vuxna och barn. Förutom matupplevelsen på PM & Vänner finns det gott om möjligheter att utforska stadens historia, som den viktigaste staden i Småland. Strandpromenaden, historiska kyrkor och byggnader – du har kultur och natur i alla riktningar. Växjö är nämligen Svensk idyll, som ni känner det.


Mat- och kultur-upplevelser i Småland?

Kan du tänka dig att resa till Växjö hittar du övernattningsmöjligheter i Växjö här.


Kaskis i den finska staden Åbo: När Skandinavien inte är tillräckligt nordiskt

kaskis-turku-åbo-restaurang-finland
c: kaskis.fi

I Finland ligger samtliga av de 20 Michelin-restauranger, utom en, i Helsingfors.

Därför förtjänar restaurangen Kaskis i Åbo (1,5 timmes transport från Helsingfors) lite extra uppmärksamhet i form av en extraordinär plats i vår nordiska Michelin-guide.

Kaskis är en förhållandevis ung restaurang från 2014 med plats för ungefär 36 personer. De är speciellt kända för sin sex rätters meny, där du efterföljande är garanterad en full och lycklig mage.

Maten? Den tar utgångspunkt i finska råvaror, kryddor och traditioner med det bästa köttet från hemlandet och utomlands.

Åbo är den gamla finska huvudstaden med en avslappnad atmosfär, en bra cykel kultur, massor av stränder, vacker natur, där bland annat ön Runsala kan lyftas fram.

Vi kan speciellt rekommendera sevärdheter som Mumintroll-parken Muumimaailma och det historiska slottet Turun Linna.


Nordisk mat och finska kulturupplevelser?

Åbo är en gammal medelåldersstad som erbjuder historiska sevärdheter och ett livligt kulturliv. Du kan läsa mycket mer om Åbo här.


 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *