Åk på utflykt i sommar – upplev nordens natur

Planerar du en längre utflykt med familjen? Eller kanske att åka iväg någonstans på egen hand? Våra närmaste grannar bjuder på utsikter och besöksmål som tillfredställer ögats alla preferenser, oavsett om du suktar efter avslappning eller aktivitet. Nordens natur erbjuder något för alla och vi har listat några av de bästa platserna!  

Lofoten
Foto: David Wilkinson via Flickr

1. Lofoten

Lofoten är en välkänd plats, både bland norrmän och oss svenskar, just tack vare dess fantastiska naturvyer. Lofoten under sommaren är ett fantastiskt besöksmål som utgörs av en ögrupp, inkluderande sju stycken öar, som är formade så att de ger sken av ett berg som sticker upp direkt ur havet. Många åker till Lofoten för att fiska, vandra eller för att bara njuta av det häpnadsväckande landskapet längs den bergiga kustlinjen. Lofoten har även ett rikt fågelliv, och åk ut en bit på vattnet så finns möjlighet att se en skymt av både sälar och späckhuggare.

2. Färöarna

Färöarna
Foto: Stig Nygaard via Flickr

Färöarna, den lilla danska ögruppen belägen norr om de brittiska öarna, har en natur som du aldrig tidigare har sett maken till. Vissa menar att den är innehållslös och därmed tråkig, medan andra menar att den är innehållslös – vilket gör den allt annat än tråkig. Naturen är oerhört karg, ensidig och ändlöst fascinerande. På senare år har en del träd planterats in, men tidigare fanns det knappt någon växtlighet så långt ögat kunde nå. Nordens natur är verkligen fascinerande!

3. Jelka Rimakåbbå

Jelka Rimakåbbå är ett frodigt och vidsträckt skogsområde som breder ut sig över Norrbottens tysta bygd. Under historien har flera aktioner gjorts för att skydda områden från överdrivet skogsbruk, detta då där finns en rad hotade arter, som ringlav, norna, doftticka, järv, norna, lappranunkel och grenlav exempelvis. Platsen är ett praktexempel på vad nordens natur erbjuder och är perfekt för den som tycker om att spendera många timmar med att gå, lukta och känna på skogen, då området är väldigt stort och sammanhängande.

4. Glenholm Vingård

Den familjeägda, danska vingården Glenholm ligger belägen alldeles i närheten av Limfjorden, med en vacker utsikt över öarna Livø, Fur och Mor. De lummiga gångarna och gröna bersåerna ger platsen en känsla av södra Europa, trots att det ligger så nära till hands. I källaren hittas rött, vitt och mousserat vin tillsammans med brandy och dessertvin i de tillstånd som de trivs bäst i allt, allt för bästa möjliga resultat.

168310378_38809e48ba_z
Foto: Miika Silfverberg via Flickr

5. Åbo skärgård

Att Finland är landet med tusen sjöar lärde vi oss redan i småskolan, men inte heller det landskap som gränsar emot havet är något som ska förkastas. Följer du Finlands västra kust så stöter du inte bara på några av landets absolut vackraste naturvyer, utan du kommer även stöta på fästningar, ruiner, museer och många andra intressanta attraktioner. Gör det hela till en road trip, ta in på någon av de många gästhusen längs vägen och stanna till i någon av de livliga gästhamnarna för att ta en paus och umgås.

Har du planer på att resa i Norden i sommar? Eller vill du dela med dig av någonting annat? Kommentera inlägget nedan eller skicka oss en tweet på @ExpediaSE!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *