Åka längdskidor och de bästa pulkabackarna

Foto: Igor Cancarevic, via Unsplash

Nästan alla svenskar älskar att leka i snön. Det spelar ingen roll om man är ung eller gammal, studerande eller fulltidsförälder. Vissa tycker bäst om att åka längdskidor, andra föredrar att åka pulka eller stjärtlapp. En del tycker att båda alternativen är lika roliga så länge de får en kopp varm choklad efteråt. Är man en del av en familj med barn kan det vara fördelaktigt att kunna kombinera de två aktiviteterna.

Det viktigaste är att åka efter egen förmånga, att klä sig rätt och att visa respekt för naturen. Något som också är viktigt är att alla har kul, därför har vi här sammanställt en lista som tipsar om tre platser där man både kan åka längdskidor och som ligger i närheten av de bästa pulkabackarna.

 

Ågesta

Foto: Michal Janek, via Unsplash

Ågesta ligger i närheten av Farsta, i de södra delarna av Stockholm. Här finns en uppsjö av spår som lämpar sig utmärkt för att åka längdskidor. Spåren sköts av Läktare & Evenemangsservice Sverige AB och många av dem är både ljussatta med elbelysning och preparerade med skoter. De passar både avancerade åkare och nybörjare!

Pulkabackarna i området lämpar sig kanske bäst för de lite yngre barnen och är snarare kullar än backar. Med det taget i betraktning så är det ett härligt och naturskönt område i Stockholm som lämpar sig väl för familjer som vill komma ut och umgås i snön.

Om den kommer, det vill säga…

Ekesberget

Ekesberget ligger mitt i Värmland, dryga tio mil norr om Karlstad. Förutom utförsåkningsmöjligheter så finns här också en riktigt bra pulkabacke. Ekesberget har också en 6,5 kilometer lång elljusslinga varav dryga tre kilometer kan förses med konstsnö.

Tröttnar man på att åka längdskidor och på att susa ner för pulkabacken så kan man få hjälp med att ta sig ut på vinterfiske eller gå på älg- eller bäversafari.

Slottsskogen

Foto: Gary Bendig,

Centralt i Göteborg ligger Slottsskogen, här finner man den gamla backhoppningsbacken Bragebacken som numera primärt fungerar som pulkabacke! Den är brant, men man väljer självklart själv från vilken höjd man vill åka. När kinderna väl blivit rosiga kan man värma sig med en kopp choklad i parkens vackra omgivningar, så glöm varken pulka eller matsäck!

I Göteborg finns det inga kommunalt hållna skidspår, dock lämpar sig Slottskogen bra för att åka längdskidor under årets snöiga dagar. Här kan man bland annat skida förbi den gamla polisvakten, som numera fungerar som ett litet polismuseum. På vägen kan du få syn på både rådjur och koltrast, har du turen med dig kan du till och med få syn på en kattuggla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *