Tips om du är sugen på att åka transsibiriska järnvägen

Den transsibiriska järnvägen byggdes från år 1891 till 1916 och innebar 25 år utav hårt arbete. Genom att åka transsibiriska järnvägen har du upplevt den längsta järnvägen som finns i hela världen. Syftet var inte främst att människor skulle åka transsibiriska järnvägen, utan den är Rysslands viktigaste trafikförbindelse och står för 30% av landets exporter. Idag är det dock väldigt populärt bland både turister och ryssar att åka transsibiriska järnvägen, både som transport men framförallt som en otroligt häftig upplevelse. Vill du åka den transsibiriska järnvägen måste du först ta dig till Moskva i Ryssland då det är där turen startar. Därifrån har turen tre olika sträckningar som följer samma väg de fyra första dagarna men som sedan skiljs åt och tar dig till olika destinationer. De olika sträckningarna heter Transsibiriska, Transmongoliska och Transmanchuriska. Innan du bokar flyg till Moskva för att sedan åka transsibiriska järnvägen är det alltså viktigt att fundera på vilken tur du vill ta. Nedan har vi samlat information för att hjälpa dig göra ditt val!

 


Boka flyg till Moskva med Expedia för att åka transsibiriska järnvägen


Åk transsibiriska järnvägen och den transsibiriska rutten:

Liksom varje gång du ska ut och åka transsibiriska järnvägen startar den transsibiriska rutten i Moskva. Denna rutt är huvudrutten och tar dig från Moskva till Vladivostok vilket är en rysk stad belägen vid Stilla havet 10 mil från den kinesiska gränsen. Vladivostok är huvudbas åt Rysslands stillahavsflotta och har en befolkning på cirka 600 000 människor. Som turist i staden får man uppleva en charmig rysk stad med enastående arkitektur, mängder av gröna öar och sandiga vikar. Mest känd är Golden Horn Bay som definitivt inte får missas om du valt att åka transsibiriska järnvägen i 9 300 kilometer och sju dagar för att komma fram till slutstationen.

Vi rekommenderar dig att inte åka transsibiriska järnvägen direkt mot sin slutdestination, utan att du gör några stopp längst vägen. Ett häftigt besök är St. Petersburg där du med egna ögon kan få se Vinterpalatset och andra imponerande byggnader. Ett annat stopp du inte får missa är Sibiriens huvudstad Novosibirsk, likväl den sibiriska pärlan Irkutsk. Genom att åka transsibiriska järnvägen och den transsibiriska rutten kan du även få chansen att uppleva världens djupaste sjö Bajkalsjön som med sitt klara vatten och djup på 1 650 meter gör ett besök väldigt minnesvärt.

 

en bild på en ståtlig byggnad i moskva ryssland som är upplyst på kvällen och den innehåller vackra färger såsom röd rosa grön blå orange lila
Photo by Nikolay Vorobyev via Unsplash

Åk transsibiriska järnvägen och den transmongoliska rutten:

Om du vill åka transsibiriska järnvägen och sluta upp i Kina så är den transmongoliska rutten ditt kall. Den 7 900 kilometer långa rutten tar dig från Moskva till Beijing på 6 dagar. Beijing, som tidigare hette Peking, är Kinas huvudstad och har en befolkningsmängd på hela 19,6 miljoner människor. I denna stad kan du njuta av kinesisk snabbmat, studera färgglada människor som helhjärtat gått in för de kinesiska modet och prova på att åka tunnelbana vilket är en upplevelse i sig – och det smidigaste transportmedlet i staden. Beijing kryllar av sevärdheter, däribland den kinesiska muren som bara ligger 8 mil utanför staden och Beijings botaniska trädgård som rymmer 2 000 olika sorters växter. Ytterligare en sevärdhet du absolut inte får missa är Den Förbjudna Staden som består av pampiga palats, paviljonger och trädgårdar.

Innan du kommer fram till Kina så kommer du, genom att åka transsibiriska järnvägen, fara igenom Mongoliet och Gobiöknen. Ett stopp i Mongoliet är ett måste och där får du bevittna fantastisk natur och en unik möjlighet att få uppleva det verkliga nomadlivet. Det är även intressant att besöka Mongoliets huvudstad Ulan Bator som består av flera sevärdheter, däribland det Naturhistoriska Riksmuseet som bland annat har en stor utställning om landets växt- och djurliv.

 

en vacker bild där ett monument i kina är upplyst på kvällen och byggnaden är röd grön orange
Photo by Alexander Ramsey via Unsplash

Åk transsibiriska järnvägen och den transmanchuriska rutten:

Som bekant startar även den transmanchuriska rutten i Moskva. Precis som om du vill åka transsibiriska järnvägens transmongoliska rutt så är Beijing slutdestination även för den transmanchuriska rutten. Detta alternativ är dock aningen längre då den tar 7 dagar och är cirka 9 000 kilometer lång. Då både transmongoliska och transmanchuriska rutterna startar och slutar på samma destinationer är det alltså restiden och stoppen längst vägen som avgör vad som passar dig bäst.

När den transmongoliska rutten viker söderut mot Mongoliet och Gobiöknen så fortsätter den transmanchuriska rutten österut mot Chita, där den senare viker av mot sydöst för att åka igenom Manchuriet innan den slutligen når Beijing. Chita är en häftig stad i södra Sibirien med fantastiska parker och naturreservat. Nationalparken Alkhanai erbjuder fantastisk vandring där du får ta del av lokala traditioner och häpnadsväckande natur. Manchuriet är en region som ligger i nordöstra Kina, men även delvis i Ryssland. Manchuriet är en historisk plats som består av mängder av diverse historiska monument, museum och parker. Detta är helt enkelt ett stopp som den historieintresserade inte får missa om man vill åka transsibiriska järnvägen!

bild på ett tåg som åker en väldigt vacker väg det är transsibiriska järnvägen och någon tågluffar man ser berg grönska och en vacker utsikt
Photo by Josh Nezon on Unsplash

Tryck här för att hitta hotell om din slutdestination är Beijing.


 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *