Äventyrsresor i Sverige

Foto: Matthew Sleeper, via Unsplash

Vårt avlånga land bjuder på stora möjligheter för äventyr, både för den oerfarne och den lite mer väderbitne äventyraren. När man ska ut på äventyrsresor i Sverige är det såklart alltid en fördel att vara relativt vältränad, men det finns även äventyr som passar både barn, äldre och otränade. Med andra ord så finns det inga ursäkter för att just du ska ligga på en solstol på din nästa semester, bege dig istället ner under jord, under havsytan eller upp på höga toppar och snirklande stigar på dina kommande äventyrsresor i Sverige!

 

Grottutforskning på Gotland

Ett par mil norr om Visby på Gotland ligger Lummelundagrottan, förmodligen Sveriges mest kända grottsystem. De första besökarna i grottan, tre killar från Visbytrakten, tog sig in redan 1948. De blev de första att beskåda de underjordiska sjöarna, de spännande droppsstensformationerna och alla märkliga fossiler som döljer sig i underjorden. 1959 anordnades den första guidade turen i grottan och sedan dess har över fyra miljoner människor besökt Lummelundagrottan.

Grottan kan utforskas på olika sätt, man kan till exempel gå på en guidad tur i grupp och se de mer lättillgängliga delarna av systemet. Den mer äventyrlige kan ta sig hundratals meter längre in i grottan med hjälp av små båtar och se delar av den som bara ett fåtal sett tidigare.

Behöver du boende i Visby i samband med ditt besök i Lummelundagrottan? Klicka dig vidare här!

Forsränning

Foto: Cynthia Andres, via Unsplash

I Sverige finns det otaliga älvar och bäckar som bara väntar på att bli forsrännda i. Även denna typ av äventyr kan genomföras av såväl erfarna som nybörjare, det enda kravet är att man inte ska ha något emot att bli blöt. De flesta arrangörer låter en först bekanta sig med utrustningen och genomgår de viktigaste teknikerna för framföring av forsränningsbåten, för den som vill ha ett ännu vildare och mer adrenalinfyllt äventyr finns det också möjlighet att testa riverboarding.

När man sedan beger sig ut på älvar och forsar i grupp så gäller det att hålla tungan rätt i mun, om du inte är sugen på en simtur det vill säga!

Vrakdykning

Thailand är berömt för sina vackra dykmiljöer, Egypten och Australien likaså, men vad många inte tänker på är att Sverige också bjuder på en hel del spännande dykplatser. Längs med Sveriges 300 mil långa kustlinje ligger över 2000 registrerade vrak, bara i Östersjön. Många av dem ligger väldigt oåtkomligt och andra är inte jätteintressanta, men Östersjöns bräckta vatten och avsaknad av skeppsmask har också hjälpt med att bevara ett antal riktiga dykskatter. Längs med kusten ligger både nyare båtar, men också skepp  som är hundratals år gamla och som vittnar om Sveriges våldsamma historia.

Öland sägs vara en av de bästa platserna i Östersjön att utgå ifrån, härifrån kan man till exempel finna ett amerikanskt bombplan, närmare bestämt en Boeing B-17 G som ligger på 38 meters djup sedan 1944. Ett annat alternativ är den danska skonerten Skriner som var på väg mot Oskarshamn i oktober 1880, hon mötte en kraftig storm och är nu att finna på 28 meters djup.

Cykla vasaloppet

Foto: Jordan Byron, via Unsplash

Alla känner till Vasaloppet, men alla vet inte att det faktiskt genomförs på sommaren också, då på mountainbike istället för skidor. Precis som vanligt så startar loppet i Sälen, och dryga nio mil senare går man i mål nere i Mora efter att ha avverkat 51,5 km skogsväg, 37 km grus samt 5,5 km asfalt. Du passerar alla de berömda Vasaloppsstationerna så som Risberg, Evertsberg och Hökberg, och längs banan finns också sju officiella kontrollstationer. Dessa kontroller hjälper till med reparationer och står även för toaletter samt sjukvårdspersonal. Kontrollerna har även möjlighet att arrangera transport till Mora om du oturligt nog skulle vara tvungen av avbryta loppet i förtid.

 

Ovanstående är bara ett axplock exempel på alla möjliga äventyrsresor i Sverige. Det blir självklart bäst om du skräddarsyr din äventyrsresa utefter dina individuella behov och önskemål, och de ovanstående förslagen kan självklart kombineras till en längre tur. Har du andra förslag? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *