Barnvänliga skidorter – Ta med barnen på skidresa

En barnvänlig skidort är något som de flesta familjerna letar efter. Leta inte längre, Sverige har gott om alternativ för att ni ska kunna ta med barnen på skidresan! Det finns faktiskt många skidorter, speciellt i Sverige, som passar utmärkt för de yngre samtidigt som de erbjuder lite mer avancerad åkning för de mer erfarna. Vad som talar till fördel för Sverige är självklart möjligheten för barnen att få tillgång till skidlärare som pratar svenska. Det är, av egen erfarenhet, inte helt enkelt att som 6 åring tampas med en tysk skidlärare, även om hon var väldigt förstående och hjälpsam.

I de följande avsnitten presenterar vi några barnvänliga skidorter i Sverige!

Foto: Urban Sanden via Unsplash.com

Björkliden

Björkliden är lokaliserat i västra delen av Kiruna kommun, väster om Abisko. Det är ungefär 100km från Kiruna till Björkliden. Det är en vintersportort med otrolig natur och skidåkning som passar alla. Området erbjuder en barnvänlig skidort, med två gröna pister och åtta blå pister. Men var inte orolig, området erbjuder fyra svarta pister för den som vill ha en riktig utmaning!

Utöver skidåkning erbjuder Björkliden en rad olika vintersportaktiviteter såsom skoterutflykter, hundspannsturer, och, kanske viktigast av allt för barnfamiljen, Lämmelklubben. Här är de allra minsta i fokus och får tillsammans med jämnåriga utforska vildmarkens tjusning utan sina föräldrar, blandat med pulkaåkning och leka i snögrottor.

Sälen

Sälen är nog en av Sveriges mest kända skidorter. Dock ska det tilläggas att området har sju vintersportanläggningar, vilka innefattar bland annat Lindvallen/Högfjället och Tandådalen/Hundfjället. Det sägs dock att Lindvallen/Högfjället har störst barnfokus, därför håller vi oss till det området. I Lindvallen hittar ni Valleberget, ett jätteområde helt anpassat för barnen! Området kryllar av knappliftar och enkla barnanpassade nedfarter för att hjälpa barnen iväg på sin alpina karriär. Sälen är minst sagt en genomtänkt och barnvänlig skidort.

Foto: Isaac Viglione via Unsplash.com

Vemdalen

Vemdalen erbjuder tre olika skidområden med ett stort utbud för alla svårighetsgrader. Områdena är alla anpassade för barnen och där finns något att göra hela dagarna. Exempelvis kan ni spendera en dag i området Björnvallen. Här hittar ni även skidskolan och området har ett helt gäng barnliftar och en pulkabacke för de allra minsta. Åk hela Bamsebacken ner och hitta Valles musikstudio för lite omväxling! Vemdalsskalets barnområdet hittar ni vid Skalets Torg. Området erbjuder barnliftar och rullband för att barnen enkelt ska ta sig runt, upp och ned. I området finns även en pulkabacke, och i slutet av barnbackarna hittar ni Valles Stuga. Är barnen lite frusna är Valles Stuga rätt ställe! Här finns ett gäng inomhusaktiviteter för barnen.

Åre

En skidort som ofta associeras med livlig afterski och sena nätter. Men Åre erbjuder faktiskt riktigt välanpassade barnområden. Och vem säger att barnen inte kan gå på afterski? I Åre har barnen en egen afterski med sång och dans ackompanjerat av maskoten Valle och hans vänner. Året är ett relativt sett stort skidområde, och det behövs därför flera barnområden. Åk till Rödkullen vilket ligger centralt i Åre med knappliftar och rullband, samt en rolig pulkabacke. Här hittar ni även en rolig äventyrsbana!

Det största barnområdet i Åre ligger i Åre Björnen. Nästan alla aktiviteter är centrerat runt Valles Torg där du hittar Valles Verkstad, Valles Musikstudio och Valles Scen. Barnen kan även gå på afterski med Valle och hans vänner här och vara med i Valles VM, en skidtävling där alla får medalj!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *