Besök svenska skärgårdens smultronställen

Med sina nästan 270.000 öar har den svenska skärgården blivit ett världskänt kännetecken för vårat avlånga land. Enligt många svenskar så är den svenska skärgården landets stora stolthet och det är inte svårt att förstå varför. Det fantastiska djurlivet, de vackra öarna och de mysiga skärgårdsstäderna bidrar till att många väljer att spendera sin sommarsemester i den svenska skärgården. I denna artikel listar vi den svenska skärgårdens smultronställen på både Östkusten och Västkusten.

röda hus vid hamnen på sandhamn en sommardag
Photo: Hortlander via Flickr.com

Sandhamn – hjärtat av Östkusten

På Sandhamn strosar man gärna runt i hamnområdet för att spana in båtar, shoppa i de små skärgårdsbutikerna och njuta av en god lunch på någon av de många restauranger ön har att erbjuda. Med sitt unika läge långt ute i havsbandet har Sandhamn blivit centrum för Östkustens seglingsaktiviteter. Här hålls många regattor och bland annat så har starten av Gotland Runt skett utanför Sandhamn i många år. Sandhamn kryllar alltså av seglare som njuter av ett äkta skärgårdsliv och härliga vattenaktiviteter i alla dess former, men även de besökare som föredrar en lugnare semester kan komma att älska Sandhamn. Ön är till stora delar täckt av tallskog vilket möjliggör otroligt vackra skogspromenader och den populära sandstranden Trouville är perfekt för en avkopplande dag med sol och bad. Boka hotell här för en fantastisk vistelse i hjärtat av den svenska skärgårdens östkust!

Grinda – Östkustens ultimata dagsutflykt

Grinda är ett av de populäraste utflyktsmålen i den svenska skärgården. Ön ligger en kort båttur från Stockholms innerstad och det går smidigt att ta sig dit med Cinderellabåtarna som har flera avgångar varje dag. Många turister väljer också att ta båten från Vaxholm och på så vis får man in två roliga besök i den svenska skärgården på en och samma dag. Väl på ön finns det mängder av roliga aktiviteter för besökarna. Grinda erbjuder bland annat möjligheten att lära sig skjuta med pilbåge, klättra i berg och även hyra kajaker. När magen börjar kurra kan man njuta av en god sommarlunch på prisbelönta Grinda Wärdshus som ligger i en av de största stenvillorna som finns i den svenska skärgården. Kort och gott är Grinda det perfekta utflyktsmålet för den som vill göra ett dagsbesök i den fantastiska svenska skärgården.

en bild på fjällbacka kyrktorn en sommardag på västkusten
Photo: asacunniff via Pixabay.com

Fjällbacka – en pärla på Västkusten

Fjällbacka hör till den västra delen av svenska skärgården, även kallat Västkusten. Denna fiskeby är belägen 15 mil utanför Göteborg och är en omtyckt sommardestination för framförallt göteborgare. Byn bjuder på det bästa den svenska skärgården har att erbjuda i form av mysiga fiskrestauranger, härliga badplatser, roliga aktiviteter och kultur. Känner du igen namnet Fjällbacka? Inte konstigt! Här utspelar sig nämligen deckardrottningen Camilla Läckbergs böcker och delar av Ronja Rövardotter är inspelat vid Kungsklyftan i Vetteberget. Vetteberget är en fantastisk utsiktsplats där du kan se ut över alla de öar som ligger utanför Fjällbackas kust. En populär ögrupp är Väderöarna som är en vacker skärgårdsoas vars värdshus har blivit en populär destination för såväl dagsbesökare som övernattare.

en vacker sommardag på smögenbryggan i smögen i solnedgången me dfärgglada hus
Photo: Thomas Fabian via Flickr.com

Smögen – Västkustens kanske trevligaste ö

Smögen är utan tvekan en av de trendigaste sommardestinationerna i den svenska skärgården. Smögen erbjuder allt från ett zoo med utsatta djur till vackra vandringsleder och badplatser med höga hopptorn. Det som verkligen sätter Smögen på den svenska skärgårdens karta är dock Smögenbryggan. Här finns trevliga restauranger, mysiga caféer, små butiker och mycket mer. Gästhamnen är full med båtar och exalterade sommargäster som återkommande besöker Smögen och Smögenbryggan för att njuta av den svenska skärgården. Boka boende här så kan du bli en del av den glada skaran besökare som spenderar sin sommar på Västkusten!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *