Besök världens sju underverk

Världens sju underverk kommer från antiken och inkluderar bland annat Zeusstatyn i Olympia, Kolossen på Rhodos och Cheopspyramiden i Egypten. Dessvärre återstår idag enbart pyramiden och det är varför en ny modern lista utav världens sju underverk har skapats. I detta inlägg kan du läsa mer om den moderna versionen av världens sju underverk och vart du kan besöka dem. Vi hoppas du finner inspiration till din nästa resa!

Photo: Vincent Guth via Unsplash.com

Den kinesiska muren

I Kinas huvudstad ligger den kinesiska muren som i själva verket består utav ett flertal olika murar som tillsammans bildar detta fantastiska underverk. Det var under 300-talet f.Kr som man började konstruera muren och arbetet höll på enda fram till början av 1600-talet. Ursprungligen byggdes muren för att försvara de kinesiska städerna mot plundringar och krig, men idag har den blivit en av världens mest besökta turistattraktioner. Många tror att man kan se den kinesiska muren från rymden vilket dessvärre inte stämmer, men den är definitivt värt ett besök ändå!

bild på den vackra staden petra i jordanien som är ett av världens sju underverk
Photo: Brian Kairuz via Unsplash.com

Klippstaden Petra i Jordanien

I Jordanien ligger den världskända antika staden Petra som har en självklar plats på den moderna listan av världens sju underverk. Staden är utmejslad ur klipporna och för att komma dit behöver man promenera mellan sandstensklippor och smala raviner mitt i öknen. När man slutligen når Petra möts man utav en vy utöver det vanliga då majoritet av stadens templen, gravar och bostäder är ett med berget. Mystiken kring klippstaden är substantiell då ingen vet varför de 20.000 människorna som levde där övergav staden.

Kristus Frälsaren i Brasilien

Den 38 meter höga statyn av Kristus Frälsaren kan man hitta i Rio, Brasilien, på berget Corcovado som sträcker sig 700 meter över vattnet. Statyn byggdes år 1931 som en symbol på Frälsarens kärlek till folket och den finansierades faktiskt av just folket genom en insamling gjord av den katolska kyrkan. Kristusstatyn är inte enbart känd på grund av sin plats på listan av världens sju underverk, utan den fungerar också som ett landmärke för både staden Rio och hela landet Brasilien.

en bild på matchu picchu i peru
Photo: Willian Justen De Vasconcellos via Unsplash.com

Machu Picchu i Peru

Machu Picchu är en välbevarad kvarlämning från inkafolket som ligger i Andesbergen cirka 2400 meter över havet. En gång i tiden tillhörde bebyggelsen inkakejsaren Inca Pachacuti, men idag är ruinerna öppna för andra besökare. Det är väldigt populärt bland turister att vandra hela vägen upp för att senare belönas med att få se ett av världens sju underverk i verkligheten. Är du å andra sidan en person som föredrar mer bekväma resor? Oroa dig inte! Det erbjuds nämligen transport upp också.

Colosseum i Rom

I den italienska huvudstaden Rom finner vi ytterligare en av världens sju underverk. Romarrikets Colosseum byggdes 70 år e.Kr. och är beläget mitt i centrala Rom. Under Romarrikets storhetstid var Colosseum stadens mäktigaste amfiteater och nyttjades för gladiatorstrider, avrättningar och djurhetsningar. Än idag är Colosseum världens största amfiteater, men nu är den istället en populär turistdestination och en symbol för avskaffandet av dödsstraffet. Varje gång ett land förbjuder dödsstraff så blir Colosseum vackert upplyst.

Mayaruinerna i Mexiko

Ytterligare en av världens sju underverk är Mayaruinerna som finns i Mexiko. Chichen Itza är en ruinstad på Yucatánhalvön som etablerades av Mayaindianerna runt 600 år e.Kr. Besöker du denna otroliga plats så kommer du mötas av unika ruiner efter ståtliga tempel, stora arenor och mycket mer.

Photo: Paul Dufour via Unsplash.com

Taj Mahal i Indien

Nära staden Agra i Indien ligger det otroliga gravmonumentet Taj Mahal. Mogulrikets härskare Shah Jahan lät bygga monumentet för att hedra minnet av sin favoritfru Mumutaz Mahal efter det att hon gått bort i mitten av 1600-talet. Varje år vallfärdar tusentals turister till Taj Mahal för att njuta av dess fantastiska skönhet. Däremot är det viktigt att följa de regler som finns när man besöker en helig plats, exempelvis är det strängt förbjudet att äta eller prata i telefon inuti palatset.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *