Bästa brunchen i Stockholm: Här hittar du det bästa förmiddagshänget

Brunch, eller frukost vid lunchtid om man vill hålla sig till gamla termer, tillhör 00-talets största trender. Det är inte så att konceptet har ersatt vårt älskade fika (jag tvivlar på att vi svenskar någonsin kommer att överge det), utan vi har istället bara adderat brunchen som en naturlig del av våra vardagar. Preferenserna varierar naturligtvis från person till person, men här kommer i varje fall en lista på Stockholms bästa ställen att spendera förmiddagen från en kaffeälskare med förkärlek till hög klass och kvalitet. Kanske hittar du den bästa brunchen i Stockholm? 

brunch
Foto: Carissa Gan via Unsplash

Vurma Hornstull, Bergsunds Strand 3

Caféet återfinns på flera platser i Stockholm, men det är ifrån Vurma i Hornstull som jag utgår. Caféets lite knäppa inredning är något av ett färggrant, bohemiskt hopplock som frambringar solskenskänslor året runt. Menyn är författad så att du på något vis alltid lyckas hitta precis det som du är sugen på denna förmiddag, trots att du kanske inte själv visste om det innan du klev in. I brunchväg är kanske främst de fräscha salladerna och smörgåsarna som drar upp caféet på listan över den bästa brunchen i Stockholm, men var beredd på att skaffa dig flera favoriter då utbudet varierar lite från dag till dag (vilket jag i och för sig mest tycker är kul).

Marie Laveau, Hornsgatan 66

Nästa kandidat för bästa brunchen i Stockholm är Marie Laveau som är det bästa alternativet för den som är sugen på något nytänkande. Inredningen är stilren och samtida, medan matutbudet bäst beskrivs med ordet spännande. Menyn, som till stor del är inspirerad av Lousianas matkultur, innehåller exempelvis grillad frukt och kött, fisktaco och de mest ambitiösa milkshakes jag någonsin sett. Det må låta klyschigt, men Marie Laveau med sina intressanta smaker och former, är mästare på att åstadkomma en så kallad fulländad matupplevelse.

Urban Deli, Nytorget 4

Det vore närmast tjänstefel att skriva om Stockholms frukostliv utan att nämna Urban Deli, då platsen har blivit en av de mest populära mötesplatserna för att hålla morgonträff i Stockholm. Ett faktum som är ytterst förståeligt, med tanke på det fina frukostkoncept som de driver. Du väljer helt enkelt hur omfattande din frukost ska vara; om det räcker med frukostmacka och te, eller om du dessutom är sugen på fil, juice eller något mer, och betalar sedan därefter. Smörgåsen gör en själv, och trots att utbudet är rätt enkelt så bidrar atmosfären till en svårfunnen känsla av hotellfrukost, gemytlighet och vardagslyx.

brunch
Foto: Harry Knight via Unsplash

Flickorna Helin Voltaire, Rosendalsvägen 14

Detta café på Djurgården är ett av det charmigare en kan välja att besöka för en smakrik brunch, mycket tack vare dess fantastiska läge. Om somrarna kan du välja att sitta ute och blicka ut över omgivningarna, medan det på vintern råder en mysig och hemtrevlig miljö inne i caféets lokaler. Även om själva fikautbudet är det traditionella så är smaken av hembakat ständigt närvarande, och frukostmackorna likaväl som bakelser är väl tillagade med mycket omsorg. Den trevliga personalen tillför naturligtvis lite extra till det angenäma besöket.

Café Blåbär, Fleminggatan 53

Café Blåbär är vad en skulle kunna kalla för salladernas palats. Utbudet sträcker sig från klassisk pastasallad med kyckling till fransk potatissallad, och sådana med bönor eller quinoa som huvudstomme. Oavsett vilken sallad du väljer att beställa så är de alltid fräscha och välsmakande, och det hela blir knappast sämre av att bröd, blåbärssaft och kaffe ingår. Miljön kan ses som rätt enkel, men det är svårt att hitta ett mer prisvärt café och dessutom är det vegetariska utbudet stort och väl varierat.

Nybrogatan 38

Restaurangen Nybrogatan 38 (gissa tre gånger var den är belägen) har tagit den enkla, svenska frukosten till deluxe-nivå. Frukosten väljs från en meny, precis som när en beställer vilken måltid som helst, som innefattar diverse delikatesser som smakar precis lika bra som de ser ut. Oavsett om havregrynsgröten med äppelkompott, det lyxiga knäckebrödet eller ett fat med färsk frukt lockar mest så bjuder Nybrogatan 38 in till en minst sagt njutbar start på morgonen. Den skönt avslappnade atmosfären och trevliga personalen får mig dessutom att vilja hänga kvar långt in på eftermiddagen.

Var i Stockholm spenderar du helst dina lediga förmiddagar? Dela med dig av dina tips i kommentarsfältet nedan eller genom att skicka en tweet till oss på @ExpediaSE! Om du blev sugen på att besöka caféerna, kolla in våra erbjudanden om Stockholm!

Bildkällor: 1 & 2

2 svar på “Bästa brunchen i Stockholm: Här hittar du det bästa förmiddagshänget”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *