Europa på en tallrik: Finland – Restaurant Day

En kärleksförklaring till Restaurant Day

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag är en av 13 bloggare som smickrande nog uppmärksammades i Expedias europeiska kampanj för att lyfta fram kontinentens finaste kokkonst. Som Finlands representant bestämde jag mig för att experimentera och försöka fånga själva essensen av Restaurant Day.

Restaurant Day lanserades 2011 för att bevisa att vem som helst kan öppna en restaurang eller ett kafé. Första gången jag deltog i Restaurant Day minns jag att jag bokstavligen sprang mellan matställena för att få provsmaka så mycket gott som möjligt.

Ravintolapa¦êiva¦ê_hannaG_14

Förra söndagen tog jag med mig familjen på promenad till Restaurant Day, och vi fick smaka massor av läckerheter i de små matstånden. Det fina är att många som testat sin affärsidé under Restaurant Day faktiskt har startat restauranger och kaféer, eftersom de insett att deras koncept fungerar. Dessutom är det uppmuntrande att se hur entreprenörskap och passion kan löna sig. Ibland behövs stöd från en lite större skara, inte bara de närmaste vännerna, för att man ska få tummen ur och kickstarta sin verksamhet. Många har varit otroligt modiga under Restaurant Day.

Populära grodlår

En restaurang som serverade grodlår blev uppbokad innan karnevalen hade börjat, så det var inte ens någon mening att köa för att få ett bord. Jag stirrade själv bedrövat på dörrskylten där det stod ”fullbokat”. Efterfrågan var enorm och många ville gärna äta hemma hos andra människor.

De bästa idéerna har alltid varit både spännande och originella – en restaurang firade exempelvis ner maten i en korg från andra våningen medan gästerna väntade på gatan. Priserna är överkomliga och för bara några få euro kan du få riktigt ordentliga portioner.

Munkar och pulled pork

Vi åt små runda flottyrmunkar på en härlig uteservering och de var så goda att vi var tvungna att be om ytterligare en portion. Det fanns mängder av delikatesser, bland annat pulled pork, alltså en sorts trådigt griskött. Det spelar egentligen ingen roll i vilken ordning du äter de olika godsakerna. Vi började med munkar och pulled pork, sedan hade vi picknick. Mitt i alltihop åt jag några brownies, eller mockarutor, som vi kallar dem i Finland. De har varit en favorit sedan barnsben – bara jag slipper kokosflingorna. Dagen avslutades sedan med pannkakor och en falafel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mockarutor på Resturant Day
Mockarutor på Resturant Day
Piroger på Resturant Day
Piroger
Sukklaherkku
Sukklaherkku

Restaurant Day är en trivsam matfestival som charmat befolkningen i närområdet, men faktum är att festligheterna har spridit sig från Finland till Brasilien! Jag har klurat på Restaurant Days innebörd och kommit fram till att det är en dag då folk kommer varandra nära, lite som att låna socker av grannen, vilket ju inte är särskilt vanligt längre. Finländare är lite blyga, men maten ger en välsmakande anledning att stifta nya bekantskaper – och här är det ingen som kallpratar. Den goda maten sammanför människor genom att erbjuda ett trevligt samtalsämne.

Bygemenskap i storstaden

Jag kommer ursprungligen från en småstad, men på sätt och vis har jag lyckats skapa en ny bygemenskap i Helsingfors. Här känner jag butiksägarna på bottenvåningen, floristen har blivit en nära vän, mitt matbröd ligger redan inslaget i sin påse när jag kommer till bageriet, och i kaféet intill vet de vilket kaffe jag gillar. Det skapar en samvaro och trygghetskänsla som är helt ovärderlig. Därför föredrar jag alltid mindre butiker som ligger på bottenplan. Restaurant Day har en särskild plats i mitt hjärta eftersom festligheterna skapar rätt sorts liv och rörelse i Helsingfors.

Jag misstänker att matkulturen i både huvudstaden och övriga landet skulle locka turister om de fick uppleva Restaurant Day. Vanliga finska restauranger är förstås också spännande, men här finns andra läckerheter än bara renkött.

Såpbubblor

Picknick i Helsingfors

Picknick i Helsingfors
Picknick i Helsingfors

Förra söndagen firades den sista officiella Restaurant Day. I fem år har karnevalen sammanfört människor som har matintresset gemensamt, och det ska den fortsätta att göra, även utan en officiell dag.

Ravintolapa¦êiva¦ê_hannaG_12

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Från och med nu är varje dag Restaurant Day! Det behövs inget särskilt tillstånd för att öppna ett eget litet matställe, så varför inte försöka?

Jag läste de läckra berättelserna från andra länder och blev löjligt ressugen – och det enda botemedlet tycks vara att åka till Österrike.

 

Av: Hanna G @hannagullichsen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *