Världen runt med en finsk Michelin-kock

Finska Michelin kocken Toni Toivanen är en riktig superstjärna innanför Nordisk matkultur. Han kommer ursprungligen från en förort till Helsingfors och 27-åringen har arbetat som kock och köksmästare i världsberömda restauranger i Köpenhamn och Helsingfors, och befinner sig just nu i New York.

Hans tidigare arbetsgivare inkluderar Noma i Köpenhamn, som var utnämnd som den bästa restaurangen i världen vid flera tillfällen innan de stängde dörrarna i början av 2017. Innan Noma arbetade han som köksmästare i Finlands enda två-stjärniga Michelin restaurant, Chez Dominique (stängde i 2013).


Foto: Toni Toivanen

Nuförtiden jobbar Toivanen som kökschef på Manhattan, New York. Han driver även ett mat-konsult företag, Sandlåda, i Finland. Toivanen klättrade även upp på Forbes 30-under-30 Europa-lista som presenterar inflytelserika personer under 30 år från Europa inom olika områden.

När det kommer till gastronomi kan man med säkerhet säga att Toivanen vet vad han pratar om. Med många års erfarenhet från flera högprofilerade Michelin-restauranger har han en unik expertis inom skandinavisk mat. Vi nådde ut till Toni Toivanen för att fråga honom om hans rekommendationer när det kommer till restauranger samt saker att göra i Köpenhamn, Helsingfors och New York.


Rekommendationer på restauranger i Köpenhamn

Tidigare bodde du i Köpenhamn under några år medans du arbetade på den världskända restaurangen Noma. Noma har redan stängt dörrarna, men har du några andra rekommendationer när det kommer till restauranger i Köpenhamn? Vilka är, enligt dig, de bästa restaurangerna i Köpenhamn?

Toivanen: Mirabelle Bakery är en av mina favoriter. Christian Puglisi är en italiensk kock-legend som bodde i Köpenhamn efter sin tid i Noma. Först öppnade han Relæ med en Michelin stjärna, och efter det restaurang Manfreds. Bæst och Mirabelle Bakery är de senaste tillskotten till hans restaurang-familj. Alla de här ställena är otroliga.

När vi frågade honom om hur han helst spenderade sin lediga tid och vad han tyckte om att göra i Köpenhamn, berättade Toivonen att han tycker om champagne bruncherna på Nimb och Marchal. Nimb hittas i Köpenhamns Tivoli och Marchal är den kända restaurangen som kommer tillsammans med det legendariska danska hotellet, d’Angleterre.

Han säger även att ”göra hipster saker” är roligt en stund, men det finns inte riktigt något som att börja söndagen med champagne och pianomusik vid brasan.


Mirabelle Bakery är en restaurang som beskriver sig själv som ”mestadels matsal, bageri också, delvis takeaway och lite deli” och hittas i Köpenhamns charmiga område Nørrebro. Mirabelle Bakery erbjuder ett stort urval av utsökta och organiska rätter från husets hemmagjorda pasta, säsongens gröna och en mängd husspecialiteter. Mirabelle Bakery är definitivt värt ett besök för mat-älskande besökare i Köpenhamn.

Få mer information om Köpenhamn här!


Foto: Mirabelle-bakery.dk. Foto av Mikkel Heriba©


Experten rekommenderar: Restauranger i Finland

Och vad tänker du om din tidigare hemstad, Helsingfors? Kan du rekommendera några restauranger i Helsingfors?

Toivonen: Faktum är, att du egentligen skulle åka ut ifrån Helsingfors och till en mindre stad som heter Lohja. Här hittar du restaurangen Mikko Utter, som enligt mig är den bästa restaurangen i Finland just nu. Restaurangen, som enbart har åtta matplatser, ligger i centrala Lohja och erbjuder något som du med säkerhet inte kan hitta någon annanstans i Finland.

Helsingfors är också en väldigt charmig stad. Hur föredrar en köksmästare att spendera sin lediga tid i Helsingfors? Några favoritställen eller aktiviteter?

Toivonen: För mig är de bästa stunderna i Helsingfors kaffe med kanelbulle på morgonen på ett torg. Och, när det blir mörkare, tycker jag verkligen om att spendera tid på vinbaren BasBas medans jag tas om hand av ägarna Kalle och Niki.


Mikko Utter, uppkallad efter grundaren och restaurangens enda kock, är en liten och mysig restaurang belägen centralt i den lilla staden Lohja. Restaurangen öppnade i 2015 och has sedan dess varit kritikerrosad, både av mat kritiker och från kunder. Mikko Utter har ett fascinerande reservationssystem, som fungerar genom att köpa ”middags biljetter”, vilket påminner om att gå på opera eller balett. Biljetterna för hela kvällen och flera måltider kostar mellan 65 och 75 euro. Lohja ligger ungefär 50 km utanför Helsingfors, och det är både enkelt och prisvärt att ta sig dit med bus från Helsingfors busstation i Kamppi.  

Läs mer om Helsingfors.


Foto: mikkoutter.fi©


Restauranger i New York: New Yorks Exklusiva Fine Dining

Du har nyligen flyttat till New York, kan du berätta något för oss om restaurangscenen i New York City?

Toivanen: När du går till fine dining restauranger i New York bör du vara förberedd på att spendera pengar. Mycket pengar. På finare restauranger är ett normalköp runt $400, och att det går över $500 är varken ovanligt eller ett problem för gästerna. Och nu pratar jag per person. Men, om du verkligen vill uppleva New Yorks fine dining scen, prova restaurangen Masa. Bättre blir det inte, och det är också den dyraste.

Utöver det så har en liten grekisk taverna i Astoria, Queens, verkligen charmat mig. Färsk fisk och skaldjur, sallad, feta ost, tsatsiki och ouzo. Otrolig atmosfär och stället är nästan alltid fullt, och när du går därifrån finns det även något kvar i plånboken!


Den trestjärniga Michelin-restaurangen Masa, namngiven efter grundaren Masa Takayama är, som tidigare nämnt, den dyraste restaurangen inte enbart i New York, men även i USA. En middag för två, utan något extra, kostar makalösa $1300. Dock, får man tydligen bra värde för pengarna. Masa använder de mest exklusiva ingredienserna som finns tillgängliga på marknaden och restaurangen har, enligt experter, upprätthållit sin utomstående nivå sedan de öppnade dörrarna i 2004. Så, om du är i New York och är sugen på en matupplevelse i världsklass och du har lite extra i plånboken, borde du kanske överväga Masa’s världskända sushi.

Läs mer om New York här!


Foto: Masa Takayama, by Masa©.


 

0
0

0 Kommentarer

Lämna svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*