De fyra bästa strategierna för att reagera bra på dåliga julklappar

Dåliga julklappar kan vara ett problem på julafton, men du kan enkelt rädda den glada julstämningen med rätt attityd.

Strumpor och byxor, uppenbara gratisgåvor från marknadsföringskampanjer och tre fondueuppsättningar. Varje år. Expediateamet har varit runt i Europa och pratat med en rad olika nationaliteter om julen och fick samtidigt reda på att alla nån gång har fått kassa julklappar – oavsett om man bor Tyskland, England eller Sverige. Så hela teamet på blogg.expedia bestämde sig för att tackla detta globala problem och mejsla ut de bästa strategierna för att ta itu med otrevliga överraskningar så att inte hela julafton går i stöpet.

Om du vill bevara julefriden, måste du dölja din frustration.

1. Linda in sanningen i bomull

Som man brukar säga: ”Sanningen ska sätta dig fri.” Men när det kommer till just sjaskiga julklappar kan det vara värt att ge din mest ärliga sida en paus och koppla på charmen. Det är alltid bra att linda in sanningen i bomull och säga något i stil med: ”Vilken fin julklapp, tänk att du tänkte på mig…” Visa att du värdesätter gesten och att själva tanken faktiskt gör dig glad. Om du känner dig modig kan du koppla på charmen ännu mer och snällt be om kvittot för att byta ut julklappen.

 2. Fokusera på framtiden

Ibland är det bättre att direkt se till potentiella lösningar. Detsamma gäller med dåliga presenter: att se framåt kan få nuet att se ljusare ut. Istället för tre tråkiga fondueuppsättningar kan du föreställa dig alla pengar de kan inbringa när de säljs online eller vad du kan få om du byter bort dem, eller ännu bättre, all glädje du lär sprida när du skänker dem till välgörenhet. På så sätt behöver du inte låtsas vara förtjust i din julklapp – du bara är det.

Fick du strumpor i julklapp? Inte så skoj, menar många.

3. Små vita lögner räddar vänskaper

De flesta som deltog i vår enkät låtsades vara glada även åt usla julklappar, främst för att bevara friden och för att man inte vill framstå som otacksam. Det bästa sättet är att öva upp ett bra pokeransikte och på förhand planera att skratta och utbrista: ”Underbart, tack så mycket!” De flesta väljer att fokusera på gesten och oavsett vad som döljer sig under omslagspapperet glädja sig åt att någon tänkte på en. Tänk på att det finns gott om tillfällen i livet där ett litet falskt skratt kan rädda en knepig situation.

4. Ett gott sinne för humor underlättar alltid

Ha alltid ett litet skämt i bakfickan. Givaren uppskattar ofta en nypa sarkasm: ”De här byxorna kommer att revolutionera mitt liv.” En humoristisk attityd kan gärna ackompanjeras med ett glas vin eller två tills antingen presenten eller situationen förefaller mer fördelaktig. Det funkar för en del samtidigt som andra har svårt för att dölja sina tankar efter att man fått i sig ett par glas vin.

Om du ser till att reagera på ett lämpligt sätt på olämpliga klappar, bevaras garanterat julefriden därhemma.

Kom ihåg: Allra smartast är att förekomma problemet.

För att undvika julklappsrelaterade problem på julafton, är det allra bästa att tydligt kommunicera vad du vill ha och inte vill ha i julklapp. Anita B skickade till exempel detta till sina nära och kära: ”Om du ger mig en hushållsapparat, kommer jag att slå dig i huvudet med den.” Hushållsapparater ligger för övrigt väldigt högt upp på listan över julklappar folk inte vill ha i en rad oberoende undersökningar, tillsammans med slipsar, strumpor och sötsaker. Ett annat tips: Ingen vi frågade skulle klaga om de fick ett presentkort på en cityresa eller en natt på ett spahotell. Och med det återstår det bara att önska dig en riktigt god jul!

 

Ett svar på “De fyra bästa strategierna för att reagera bra på dåliga julklappar”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *