Utforska den isländska vildmarken med Arctic Adventures

Islands fantastiska landskap är perfekt för utomhusaktiviteter av olika slag och för de som är ute efter saker att göra i Reykjavik och i närområdet. Island erbjuder allt från enorma glaciärer, isgrottor, vulkaniska landskap och dramatiska kustlinjer, till floder som blir till otroliga vattenfall då de forsar nedför majestätiska berg. Landskapet bjuder in till spännande aktiviteter, som forsränning och snorkling; det finns alltid mer att upptäcka i Islands vildmark.

Arctic Adventures har visat både besökare och islänningar vad den isländska vildmarken har att erbjuda sedan 1983. Ägarna inspirerades av en flottfärd i Nepal och ville göra något liknande hemma på Island. De fann vad de var ute efter i älven Hvítá. Nu består Arctic Adventures av ett helt team äventyrliga guider, som kan hjälpa dig upptäcka det bästa landet har att erbjuda – vare sig det är under vatten, i underjordiska grottor eller på havet.

Snorkla mellan kontinenter

Island ligger mitt emellan två kontinentalplattor, den nordamerikanska och den europeiska, och gränsen mellan dem går från söder till norr. Denna gräns har skapat dramatiska stenformationer, både ovanför och under vattenytan. Du har nu möjligheten att ta på dig snorkeln och dyka ner för att utforska detta geologiska underverk. Du kommer att få upptäcka stenformationer och se enorma lavafält i kristallklart vatten tillsammans med en hjälpsam guide som kommer lära dig om de kraftfulla naturfenomen som ligger bakom dem. Fast vattnet är kallt kommer våtdräkten hålla dig varm och bekväm.

Dykare i Silfra-klyftan, Island
Dykare i Silfra-klyftan

Dykning i små grupper i Silfra-klyftan

Om du vill bege dig djupare ner i Islands geologiska natur kan du ge dig på en dykning i liten grupp ner i Silfra-klyftan. Du kommer kunna simma mitt i den geologiska gränsen mellan Europa och Nordamerika och röra båda kontinenterna med dina utsträckta händer. Vattnet är så passa klart att du kan se upp till 80 meter framför dig. Din guide kommer lära dig om akviferna som leder sötvatten ner i klyftan och om de porösa vulkaniska stenarter som fungerar som vattenrenare.

Om snorkling inte är din grej kan du lägga till en dag av grottutforskning. Sätt på dig hjälmen, tänd ficklampan och kläm dig förbi istappar när du beger dig till antingen Leiðarendi eller Gjábakkahellir längs en naturlig lavatunnel, djupt under jorden.

Två klättrare på en glaciär.
Isklättring på Island

Naturvandring och isklättring

Om du känner för att spendera dagen med att klättra uppför isväggar kan du plocka upp isyxan och sätta på dig stegjärnen. Du är då redo att ta dig över djupa klyftor och upptäcka förfrusna dalgångar när du utforskar glaciären Sólheimajökull. Du kommer kunna finslipa dina klättringsfärdigheter, lära dig om områdets glaciärer och avrunda dagen vid Skógarfoss fantastiska vattenfall.

Guidad naturvandring till vattenfallet Glymur

Naturliga akviferer och avrinningar från glaciärer utgör många av Islands älvar och floder och gör landet perfekt för eftermiddagsvandringar. Du kan ta en båttur till Hvalfjördur för att sedan bege dig på en vandring till vattenfallet Glymur. Det här är det perfekta stället att ta vackra bilder på de blöta, svarta klipporna som står i kontrast till de gröna växterna eller på regnbågarna som skapas i vattenfallets dis. Du kan sedan ta dig till Þingvellir nationalpark för att lära dig om landets tidigaste bosättningar medan du utforskar sjön Þingvallavatn.

Vattenfallet Glymur på Island
Vattenfallet Glymur

Halvdagstur med forsränning i Gullfoss

I denna forsränningsexpedition kommer du få följa floden Hvítá från glaciären till havet. Du kommer få navigera de vilda vattnen, passera genom lugna dalgångar och träna på dina färdigheter med årorna på vägen. När du väl är framme kan du runda av det hela med en god lunch och en välförtjänt spaupplevelse som garanterat kommer vara skönt för dina trötta armar.

Paddla havskajak i Hvalfjörður

Du kan utforska Islands fjordar från vattnet på denna kajakexkursion runt Hvalfjörður. En erfaren guide kommer kunna berätta om hur allierades fartyg gömde sig i fjorden under andra världskriget; du kommer kunna leta efter de djur som lever i fjorden, som lunnefåglar och valar, och du kommer passera genom vulkaniska landskap som har lämnat efter sig dramatiska stenformationer runtom fjordens lugna vatten.

Vilken av dessa aktiviteter på Island är först på din lista?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *