Jazzfestivaler runt om i Skandinavien du inte får missa!

Har du en förkärlek för svängig och rytmisk jazz? Här lägger vi fokus på fyra internationellt erkända jazzfestivaler som du hittar runt om i Skandinavien! 

  • Stockholm Jazzfestival
  • Kongsberg Jazzfestival
  • Köpenhamn Jazzfestival
  • Pori Jazz i Finland

Jazzen kom till Sverige runt 1920-talet och har därefter brett ut sig och fått stort inflytande på musikscenen. Det är en musikgenre som är populär och välrepresenterad i Skandinavien med ett flertal jazzfestivaler runt om i våra nordiska länder.

Vi har valt att fokusera på fyra jazzfestivaler och när musiken tystnar har du även möjlighet att utforska de charmiga städerna.


Stockholm Jazz festival

Stockholm Jazz festival är en internationellt erkänd jazzfestival som har ägt rum i mitten på julivarje år sedan 1980. Idag har man flyttat festivalen till oktober månad med 21 scener över hela Stockholm som representerar över 100 konserter under en veckas tid.

Med sin internationella prägel får jazzfestivalen även besök av internationella artister.

När du strosar omkring på Stockholms gator mellan konserterna har du även möjlighet att uppleva Sveriges huvudstad. Med det Kungliga Slottet och den gamla staden, och otaliga restauranger att avnjuta en god bit mat har du aldrig tråkigt när du är på besök i Stockholm. Det blir inte mer svenskt än Stockholm!

Foto: Moronistaffmarie via Pixabay.com

Kamasi Washington kommer till Stockholm jazz festival! Ett av världens mest efterfrågade namn inom jazzen idag, något du absolut inte får missa!

Du kan läsa mer om Kamasi Washington här!


Kongsberg Jazzfestival

Som Norges största jazz festival kan du här uppleva en uppsjö av internationellt erkända artister. Jazz festivalen startade redan tillbaka i år 1964 och har ägt rum varje år sedan dess! Kongsberg jazz festival erbjuder en flerdelad musikapproach där du både kan uppleva gränsöverskridande och nyskapande musik parallellt med jazz för dig som är jazzintresserad.

All musik är accepterad inom jazzmiljön och har en form för kommersiell potential. Detta har varit en plattform för många unga jazzmusiker att starta sin karriär!

Foto: Gunnar Brekke

 

Kongsberg bjuder utöver en utomordentlig jazzfestival på fascinerande naturupplevelser. Mellan musiken kan du passa på att besöka Norwegian Mining Museum som visar historien om Kongsbergs silver gruvor. Läs mer om Kongsberg här!


Missa inte jazzduon Live & Lien när de intar Kongsberg jazzfestival 2017! Efter att först ha spelat tillsammans på Kongsberg jazzfestival 2009, har de skapat en utomordentlig duo!

Läs mer Live & Liens deras uppträdande här!


Köpenhamns jazzfestival

När Köpenhamns jazz festival går av stapeln i juli 2017 är det den 39 gången jazzfestivalen äger rum i Köpenhamn. Det är en av Europas största jazzfestivaler med över 1300 konserter fördelade på 120 platser runt om i den fascinerande staden, Köpenhamn.

Jazz festivalens framgång kommer ifrån deras förmåga att balansera traditionell jazz med nya tendenser inom genren och framförallt, att upprätthålla en hög musikalisk kvalitet. Här blandas både dansk och internationell jazz i ett makalöst samspel av musik runt om i hela staden.

Foto: Kristoffer Juel Poulsen, Jazz.dk

När du förflyttar dig mellan de över 100 olika platserna runt om i staden kan du passa på att se lite mer av Köpenhamn. Strosa runt i Kongens Have och se på Rosenborgs Slott eller avnjut en kopp kaffe längs med Nyhavns idylliska kanal. I en internationell storstad som Köpenhamn hittar du alltid underhållning!


Missa inte jazzupplevelser i det traditionella Köpenhamn! Helt intill Nyhavns mysiga kanaler kan du se flera kostnadsfria jazzkonserter under Copenhagen Jazz!

Läs mer och se år 2017 program för jazz i Nyhavn här!


Pori Jazz i Finland

Med över 100.000 besökare varje år har Pori Jazz varit en stor internationell jazzfestival sedan år 1966. Under festivalen är det över 100 konserter runt om i staden Björneborg, eller Pori som den heter på finska, på den finska västkusten.

Foto: Derek Truninger via Unsplash.com

Det är en av Europas äldsta jazzfestivaler och har utöver sitt fokus på jazz, även flera musikgenrer närvarande. Både rock och pop är aktuellt med stora internationella artister som Bob Dylan och Phil Collins som spelat där genom åren.

Festivalen är lokaliserad på en vacker plats vid vattnet och är öppen under en veckas tid och erbjuder festivalgäster jazzupplevelser samt mat och dryck!

Björneborg är en kulturell stad, som förutom den världskända jazz festivalen, erbjuder högklassisk finskspråkig teater på Björneborgs Teater samt Björneborgs Konstmuseum.

Under sommarmånaderna erbjuder även Björneborg några av Finlands finaste och mest kända badstränder i Ytterö! Läs mer om vad Björneborg har att erbjuda här!


Den internationellt erkända artisten Devendra Banhart gör sin debut i Finland under Pori jazzfestival 2017. Efter att ha varit en ikon i över 15 år är detta länge väntat!

Läs mer om Devendra Banhart och hans musik här!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *