Marrakech

Marrakech är en överväldigande stad – i ordets mest positiva bemärkelse. Det är något med de färgstarka ylletygerna som hänger på tork och lyser i rött, gult och majorelleblått. Förförelsen ligger också i ljudet av vatten som porlar på huvudtorget, bland klingande cymbaler, nya och blanka läderskor, och spröda antika mattor. Smaken av kryddig tagine blandas med doften av saffran och mynta. Och det bästa sättet att uppleva staden är att utforska marknaderna.

Omkring det stora torget Jemaa el-Fnaa i Marrakech hittar du en hel labyrint av shoppingstråk som lokalt kalls för soukar. Varje basar, eller souk, brukade ursprungligen sälja ett visst hantverk, men nu för tiden är dessa gränser utsuddade och du kan hitta lite av varje i salustånden. Vare sig du söker efter en unik marockansk souvenir eller bara vill strosa omkring är basarerna en av höjdpunkterna i Marrakech. En traditionell souk har oftast öppet alla dagar från 7-18, men vissa av dem håller öppet lite längre för turisters skull. Den bästa tiden att shoppa är tidigt på morgonen eller kvällen, eftersom det kan bli alltför varmt mitt på dagen, beroende på vilken årstid du kommer hit. Så vilka är mina bästa tips? Oroa dig inte om du går vilse en stund. Du vet aldrig vilka skattgömmor du kan komma att hitta.

På de marknader som finns listade måste du antagligen pruta för att få ett bra pris. Vissa av försäljarna sätter först priset väldigt högt, så det är helt okej att förhandla fram en summa ni båda känner er nöjda med. I de flesta fall kan du föreslå hälften av priset de först lagt fram och utgå från det. Jag har ofta druckit mintté ihop med butiksägaren efter en lyckad affär.

Det går att hitta smycken på de flesta basarer, men en av de bästa platserna med högar och färgstarka smyckesvaror är Souk Siyyaghin. Oavsett om du är ute efter berberbefolkningens traditionella smycken eller enklare kopior kan du hitta vackra ringar, örhängen, armband och halsband här – även i äkta silver och guld.

Många reser till Marrakech för att hitta den perfekta marockanska mattan. Du har oändliga valmöjligheter på Criée Berbère, basaren som även kallas för Souk Zrabia och ligger intill kryddtorget. Den finaste designen är berberbefolkningens antika mattor, som förstås mycket dyrare än de nya kopiorna, men ändå mycket billigare än hemma. Mitt tips för framgångsrika mattköp är att förbereda dig ordentligt och ta god tid på dig. Det är inte alltid så lätt att hitta ett riktigt praktexemplar, men försäljarna hjälper gärna till om du förklarar vad du letar efter.

När du behöver en paus från de myllrande, oändliga marknaderna i medinan kan du bege dig till det så kallade kryddtorget, Rahba Kedima Square. Här säljs – som du kanske redan gissat – fina kryddor, men även andra varor så som korgar, leksaker och mattor. Stämningen är lite mer avspänd än på det stora torget, men du kan ändå shoppa loss och unna dig ett glas mintté på något av kaféerna.

Du som ätit marockansk mat vet att rätterna bjuder på en smakexplosion och att du vid din hemkomst kommer att vilja piffa till din vanliga matlagning med dessa exotiska smaker. Om så är fallet ska du bege dig till de judiska kvarteren Mellah. Här hittar du alla tänkbara kryddor, men specialiteten är saffran. Om du inte är intresserad av matlagning, eller om du inte känner för att pruta, är det ändå värt att besöka basaren. Doften av kardemumma, kanel och cayennepeppar är berusande och du kommer att få en härlig semesterupplevelse. Du hittar även fina kryddor till salu på marknaderna i närheten av Jemaa el-Fnaa, men Mellah är ett lugnare alternativ där marockanerna själva handlar. Här kan du också köpa smycken till vettiga priser.

Du som letar efter en ovanlig souvenir kan med framgång bege dig till loppmarknaden Bab el Khemis, som hålls på torsdagar. Det är inte säkert att du kommer att hitta någonting av värde, och du måste vara villig att rota bland både skrot och skatter, men om du har lite tid över är det här rätt plats för dig att shoppa.

På Marrakechs härligt kaotiska marknader finns allt mellan himmel och jord, vare sig du är på jakt efter parfym, oliver, tofflor, tekannor, rökelse eller skinnväskor. Mitt tips är att du ska åka hit med öppet sinne, äventyrslusta och en handfull dirham – samt en riktigt bra karta.

shopping-in-marrakesh-1-of-9 shopping-in-marrakesh-2-of-9 shopping-in-marrakesh-3-of-9 shopping-in-marrakesh-4-of-9 shopping-in-marrakesh-5-of-9 shopping-in-marrakesh-6-of-9 shopping-in-marrakesh-7-of-9 shopping-in-marrakesh-8-of-9 shopping-in-marrakesh-9-of-9

 

Post By – Brenna Holeman – http://www.thisbatteredsuitcase.com/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *