Michelin Sverige: Sveriges främsta Michelinrestauranger

Under de senaste åren har restauranger runt om i hela Sverige växlat upp en nivå och restaurangkulturen har återfått sina glansdagar. I gastronomivärlden ses ofta Guide Michelin som det främsta receptet på framgång och att få en, två eller tre stjärnor är något som många kockar drömmer om. Vi på Expedia har listat några av Sveriges främsta restauranger som blivit uppmärksammade av Guide Michelin Sverige. Trevlig läsning!

Frantzén – Michelin Sveriges enda trestjärna restaurang

Frantzén är den enda Michelin Sverige-restaurangen med tre stjärnor vilket ger restaurangen en självklar plats på den här listan. Stjärnkocken bakom denna framgångssaga är Björn Frantzén som fick sin första stjärna år 2009 och sin tredje stjärna i februari 2018. Frantzén är Björn Frantzéns senaste storsatsning och är belägen i en 500 kvadratmeters lokal på tre plan i vår kära huvudstad. Restaurangen har kommit att bli Sveriges dyraste genom tiderna om man räknar per stol vilket givetvis ökat förväntningarna hos både Guide Michelin och Sveriges, eller kanske hela västvärldens, matälskare. Hittills verkar gästerna aldrig bli besvikna vilket inte är konstigt med tanke på matens kvalité och att besöket i sig kan ses som underhållning. Middagsgästerna blir placerade runt en bred bardisk och i mitten utgör kockarna sin magi som man senare får smaka på.

Antal stjärnor i Guide Michelin Sverige: 3

Besök: Klara Norra Kyrkogata 26, Stockholm

Pris: Frantzén har en bestämd meny som kostar 3 000 kr per person. På plats kan man välja mellan olika dryckespaket, inklusive alkoholfria alternativ.

en bild på en cool restaurang michelin sverige som har en mörk inredning med dov belysning och man kan se en kock i rörelse
Foto: Frantzén via http://www.restaurantfrantzen.com/

 


Tryck här för att boka boende i Stockholm.


 

Fäviken Magasinet – en av Michelin Sveriges främsta restauranger

Utanför den populära skidorten Åre ligger byn Järpen och restaurang Fäviken Magasinet med sina två stjärnor i Guide Michelin Sverige. Fäviken Magasinet beskrivs som en avlägsen, men idyllisk, jaktegendom där det erbjuds en matupplevelse utöver det vanliga. Köksteamet jagar, odlar, planterar och konserverar sina råvaror helt själva och besökarna bjuds sedan på en skandinavisk-inspirerad måltid anpassad efter årstiderna. På grund av sitt unika läge erbjuder den här Michelinrestaurangen i Sverige övernattning för sina middagsgäster och då blir man även bortskämd med frukost i Fäviken Magasinets matsal morgonen därpå. För många innebär ett besök på Fäviken Magasinet en lång resa, men litar man på recensioner signerade Michelin så har Sverige ingen stad som ligger för långt bort för att göra ett besök värt.

Antal stjärnor i Guide Michelin Sverige: 2

Besök Fäviken Magasinet: Fäviken 216, Järpen

Pris: 3 000 kr per person för en fast meny som betalas i förskott. Extra 1 750 kr per person om man även önskar ett dryckespaket.


Boka flyg till Östersund Åre Airport, flygplatsen närmast Fäviken Magasinet, här.


Oaxen Krog – en Michelinrestaurang i Sverige väl värd ett besök

Oaxen Krog är klassad som en högst exklusiv restaurang i Stockholm och är definitivt en av Sveriges främsta Michelinrestauranger med sina två stjärnor. När gästerna anländer till adressen lotsas de först igenom den folkligare restaurangen Oaxen Slip, innan de når de två fantastiska ekrum där deras matupplevelse ska hålla hus. Oaxen öppnades först ute i Stockholms skärgård på ön med samma namn, men ligger idag vid vattnet på vackra Djurgården. Oaxen Krog tar emot cirka 30 gäster och har ett fokus på bra, naturliga råvaror och ett hållbart förhållande till servering, dryck samt mat. Oaxen Krog har en självklar plats i Guide Michelin Sverige!

Antal stjärnor i Guide Michelin Sverige: 2

Besök: Beckholmsvägen 26, Djurgården, Stockholm

Pris: Avsmakningsmenyn kostar 2 100 kr per person och vinpaketet kostar 1 500 kr per person. Det finns även ett alkoholfritt dryckespaket värt 700 kr som alternativ.

en bild på hav och båtar och en stor gul byggnad som är oaxen krog
Foto: Oaxen Krog via https://oaxen.com/press/

Koka – ett nytt tillskott i Guide Michelin Sverige

Koka fick år 2015 sin första stjärna av Guide Michelin och Sverige jublade. Varför? Jo, Koka arbetar främst med lokala uppfödare, odlare och producenter, samt är sedan många år Kravcertifierade. Restaurang Kokas kärlek till grönsaker är nästan lika stor som deras kärlek till vin och alla rätter går att få vegetariska. Middagsgästerna kan bestämma mellan en fri meny, en fem rätters- eller sju rätters-avsmakningsmeny. Enligt Koka själva är det samspelet mellan din rätt och din dryck som är det viktigaste vilket gör att dem alltid rekommenderar dig att även beställa in dryckespaketet. Vi tipsar dig att besöka Koka om du uppskattar tydliga smaker, få ingredienser, gott vin och själva upplevelsen av Guide Michelins Sverige-närvaro.

Antal stjärnor i Guide Michelin Sverige: 1

Besök: Viktoriagatan 12, Göteborg

Pris: Avsmakningsmeny på 5 rätter går på 695 kr per person och 7 rätter kostar 895 kr per person. Vinmenyn kostar 600 respektive 800 kr per person.


Behöver du boka boende i Göteborg? Boka billiga hotell via Expedia.se här.


 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *