Europe på en tallrik: Nederländerna – Markthal i Rotterdam

Fem anledningar att besöka Markthal i Rotterdam

Den matälskare som aldrig har varit på Markthal i Rotterdam bara måste ta sig dit. Den här stora restaurangmarknaden är full av små matstånd och stora restauranger som alla har samma fokus: kulinarisk njutning.

Markthal ligger på Dominee Jan Scharpstraat 298 i Rotterdam, strax intill järnvägsstationen Rotterdam Blaak.

Här nedan delar vi med oss av våra fem egna favoriter på marknaden.

Culy

1. KÖTT FRÅN DE GROENE WEG

Att köpa med sig ett härligt stycke kött att laga till hemma är en av helgens höjdpunkter. De Groene Weg är en ekologisk köttbutik där stora köttstycken skärs till medan du väntar. Det blir inte mer traditionellt eller färskare än så.

När du har köpt dina lammkotletter eller din entrecôte kan du passa på att ta dig en god macka i saluhallen. Köttet på de ekologiska smörgåsarna från Le Perron kommer också från den här slaktaren.

Kött på Markthal i Rotterdam
Kött på Markthal i Rotterdam

Källa: De Groene Weg

2. SÖTSAKER FRÅN DE PATISSIER

De Patissier säljer allt sött du kan tänka dig, från makroner och godis till éclairer och tårtor. Vår favorit är nog ändå financiererna, som till exempel de med choklad, smörkräm och pralinmajonnäs.

Sötsaker från De Patissier
Sötsaker från De Patissier

3. BRÖD FRÅN LE PERRON

Tom och Yvonne Zopfi bakar det ekologiska brödet du hittar hos Le Peron i saluhallen. Deras autentiska brödbullar har en riktigt fransk känsla. Missa inte heller det sagolikt goda bake off-brödet med fyllning som du kan köpa med dig hem.

Brödbullar från Le Perron
Brödbullar från Le Perron

4. PINTXOS FRÅN BASQ KITCHEN

Autentisk spansk matlagning när den är som bäst njuter du av på Basq Kitchen. Kocken Alvaro Martinez luncher och middagar sjuder av baskiska smaker och kan avnjutas med speciellt utvalda viner om man så önskar. Prova traditionella rätter som Ibéricoskinka och bläckfiskringar och den unika smakupplevelsen sarteneko – ett ägg tillagat på låg värme med paprika som serveras med en potatis och isterskum.

Lämna lite plats till efterrätten också: Baskisk brödpudding med vaniljglass eller manzana – ett ugnsbakat äpple med hasselnötsglass.

Photo: Martijn Oorthuis [www.oorthuisfotografie.nl]
Foto: Martijn Oorthuis [www.oorthuisfotografie.nl]
Källa: Basq Kitchen

5. JAMIE’S ITALIAN

Jamie Oliver har hittat till Rotterdam! Eller hans restaurang har i alla fall gjort det. Konceptet är en mysig kvarterskrog inspirerad av det italienska köket. Priserna är inte hutlösa och stämningen är avslappnad, men viktigast av allt är att maten är enkel, av hög kvalitet och lagad på pinfärska ingredienser. Menyn är komponerad av Jamie själv och hans mentor Gennaro Contaldo.

Jamies Italian i Rotterdam
Jamies Italian i Rotterdam

Av: Culy.NL @culynl

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *