Nio skäl att besöka Dubrovnik i sommar

Dubrovnik är som härligast under sommaren då dagarna är nästan solsäkra på stränderna intill Adriatiska havet. Om du kommer hit på sensommaren kan du dessutom undvika turistträngseln. Föreställ dig en drömsemester med chans att paddla kajak, flanera intill spännande stadsmurar eller smutta på läckert kroatiskt vin medan du beundrar utsikten. Är du inte övertygad än? Här är nio skäl att boka en semester till Dubrovnik i år.

Dra till stranden

Den strand som är enklast att besöka i Dubrovnik är Banje, som ligger öster om stadsporten Ploče. Det må våra en klapperstenstrand, men det kristallklara vattnet och utsikten kompenserar för det. Du kan ta med en handduk och koppla av på den offentliga sidan av stranden eller hyra solstol och parasoll på strandklubbens sida. I närheten ligger även stranden Lapad och Copacabana (ja, den heter faktiskt så).

Strand i Dubrovnik

Ta linbanan upp för berget Srđ

På toppen av berget Srđ ligger en utsiktsplats där du kan ta vykortsvackra bilder på den gamla staden Stari Grad. Du kan vandra upp längs bergssidan eller betala för en tur- och returbiljett på linbanan. Toppentips: Ge dig av precis innan solnedgången så kommer du få se en spektakulär syn.

Linbanan upp för berget Srđ

Promenera vid stadsmuren

Fråga vem som helst om obligatoriska upplevelser i Dubrovnik så kommer de att svara just detta. Stadsmurarna från medeltiden är turistiga, särskilt eftersom det här var inspelningsplats för Game of Thrones, men uppmärksamheten är välförtjänt. Vad föreslår vi? Gå hit så fort de öppnar så kan du undvika de största turistgrupperna.

Dubrovniks stadsmur

Njut av havet

Utanför Kroatiens kust ligger en övärld som står högt i rang bland seglare som kommer hit med sina lyxbåtar. Dubrovnik är perfekt beläget för dagsutflykter till avspända Elafitski Otoci eller ön Korčula som påminner om Dubrovnik i miniatyr. Här föddes Marco Polo och det är fullt av eleganta butiker och mysiga stränder. Du som har gott om tid kan ta en längre kryssning och utforska partyön Hvar, strandklubbarna på Pakleni Otoc, eller bara känna den lantliga stämningen i naturreservatet på Mljet. Missa inte heller affärerna och restaurangerna på den underskattade ön Vis.

Vy över Dubrovnik

Prova kroatiska viner

Upptäck hemligheten bakom Kroatiens fina viner. Vinbaren D’Vino ligger i en gränd intill huvudgatan och här serverar den gästvänliga personalen fantastiska rödviner och prisvärda ostbrickor. Vinfantaster kommer därefter att tala med hänförelse om att Kroatien är den dolda pärlan i vinvärlden.

Köp billig och läcker glass

Ytterligare ett tips till matintresserade: i Dubrovnik hittar du fantastiskt billig gelato. Om du åker till Rom kostar det storkovan att äta lyxig glass, men här säljs längs huvudgatorna upp till 50 olika smaker och de kostar bara en spottstyver. Den läckra desserten är oförglömlig och jag misstänker att du kommer att vilja resa tillbaka hit flera gånger och prova alla sorter.

Fina aktiviteter

När du är i Dubrovnik är det lätt att ta sig vidare till den vackra naturen. Sommaren är den bästa tiden att vandra och cykla i charmiga dalen Konavle som ligger i södra Dalmatien. Det är populärt att fiska på öarna Elafitski Otoci och klättra vid foten på berget Srđ. I äventyrsparken Cadmos Village kan du åka linbana och spela paintball i skogen med hela familjen.

Vy över Dubrovnik

Paddla över till Lokrum

Om du är äventyrligt lagd kan du överväga att hyra kajak. När du väl har din utrustning är det bara att paddla bort till den närliggande ön och naturreservatet Lokrum som många turister helt missar. Det är ett riktigt kroatiskt paradis. Här finns inte bara folktomma parker och fridfulla stränder, utan även en kraterliknande saltvattensjö där vattnet är klarblått och påfåglar strövar fritt. Det tar 30 minuter att paddla hit men du kan även åka vattentaxi på 15 minuter.

Beställ en drink i klippbaren

Du som vill unna dig en avkopplande drink kan gå till någon av de två små barerna som balanserar på klipptopparna utanför Dubrovniks stadsmurar. De är bokstavligen bara som ett hål i väggen och du kommer att missa entrén om du inte håller ögonen öppna.  Men om du vill lägga upp ett imponerande foto på Instagram, eller se den spektakulära utsikten, är dessa barer något för dig.

Det passar perfekt att njuta av sensommaren och boka ett hotell i Dubrovnik där det finns oslagbara aktiviteter och sevärdheter.

Alla bilder används med tillstånd av Explorista.nl.

Skrivet av Milou van Roon.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *