Oslofjorden – en vacker syn med en spännande historia

Oslo är en fantastisk stad i sig själv men omgivningen är minst lika vacker. Ta Nordmarka som ett exempel, där ni kan njuta av långa promenader eller Ekebergskråningen där ni kan utforska skyddade kulturminnen.

Detta blogginlägget ska dock handla om en annan del av huvudstaden. Nämligen den vackra Oslofjorden.

Lite om Oslofjorden

Oslofjorden sträcker sig över 100 km från Færder in till Oslo. Vid Hurumlandet delar fjorden sig i två, och utgör därefter Drammensfjorden och inre Oslofjord.

Från Aker Brygge är fjorden en riktigt vacker syn, vilket gör de mysiga restaurangerna längs bryggan perfekt för en sommarmåltid utomhus.

Foto: Maria Brox

 

Oslofjorden om sommaren

Oslofjorden är inte bara vacker att se på men erbjuder också otaliga rekreationsmöjligheter. Detta gäller särskilt sommarmånaderna när fler väljer att resa med båt eller färja till de många öarna som finns i fjorden.

Exempelvis kan du resa från Aker Brygge ut till Gressholmen, där du kan njuta av en dag borta från storstadslivet. Alternativt kan du också ta färjan över till Nesoddtangen, där du kan sätta dig längs vattenkanten och beundra utsikten över Oslo.

Det är också bra badmöjligheter på flera ställen längs med Oslofjorden, så om du önskar att svalka dig lite eller sola på en strand är det fullt möjligt.

Foto: Maria Brox

 

En spännande historia

Oslofjorden har Norges högsta trafik av båtar, skepp och färjor. Detta är dock inte något nytt då det, ända sen vikingatiden, sannolikt har föregått trafik på fjorden.

Detta har antytts vid flera skeppsfynd i länen längs fjorden. Till exempel hittades Osebergs skeppet i dagens Tønsberg i 1903. Sedan dess har det blivit återuppbyggt och kan idag ses inne i Vikingskepsshuset på Bygdøy.

En annan minnesvärd händelse i Oslofjorden ägde rum i 1940 då Norge invaderades av tyskarna. Norge hade inte mycket att göra i form av militärt försvar, men lyckades fördröja flottan natten till den 9 april. Oscarsborgs fästning och kanoninställningar vid Drøbakssundet sänkte nämligen det tyska skeppet Blücher innan det nådde Oslo.

Foto: Maria Brox

 

Med andra ord utgör inte Oslofjorden enbart en vacker syn. Den bjuder också på en rik historia och otaliga rekreationsmöjligheter. Oavsett vad som intresserar dig, om det så är historia eller att bada, är Oslofjorden värt ett besök.

Behöver ni ett ställe att bo på medans ni är på besök i Oslo? Utforska bra övernattningserbjudanden här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *