Paris och choklad

I ljusets stad väntar god choklad bakom varje gathörn.

Gottegrisar och matälskare flockas till Paris, där choklad tas på fullaste allvar. I Paris finns några av världens största chokladmakare, och här kan du smaka på choklad i alla möjliga former, från godis och praliner till ganache och andra experimentella sötsaker. Förbered dig på en läcker smakresa som tar dig från Ducasse-fabriken till Pierre Hermé-butikerna.

Paris. Foto: Shutterstock

Tio sätt att kasta sig in i Paris chokladvärld

 

  1. Besök chokladmuseet …

Om du vill bli en riktig chokladexpert kan du börja med ett besök på ett museum som är helt tillägnat choklad. Museet har legat i Paris 10:e arrondissement sedan 2010, och här får du bland annat lära dig om hur det går till när en kakaoböna förvandlas till choklad. Du kan även passa på att provsmaka en chokladbit eller två.

  1. … och fortsätt din upptäcktsfärd till chokladfabriken La Manufacture de Chocolat Alain Ducasse

Upptäck mer av chokladens söta värld på La Manufacture, som kocken Alain Ducasse öppnade 2013. Under besöket får du lära dig chokladtillverkningens hemligheter och vilka tekniker chokladmakarchefen Nicolas Berger använder sig av. Det blir ett fascinerande besök!

  1. Prova kunskaperna i praktiken på Atelier C

Använd din nyvunna kunskap och prova på att tillverka din egen choklad i en workshop som organiseras av Atelier C. I workshoppen, som leds av kocken Christophe Berthelot-Sampic, kan du skapa dina egna chokladkreationer, ganache och andra godsaker.

Choklad med jordgubbar och blåbär

  1. Drick äkta varm choklad på Ladurée …

Äkta varm choklad är oemotståndligt len, och drycken var särskilt populär i det spanska hovet under 1600-talet. Riktig varm choklad är tjock och krämig, och den rika smaken är någonting helt annat än den pulverchoklad som man kan bli erbjuden på en kall vintereftermiddag. Besök det världsberömda pâtisseriet Ladurée för att smaka på en riktig, traditionell kopp varm choklad. Låt dig förföras av den charmiga inredningen i gammaldags stil medan du njuter av dryckens tidlösa smak.

  1. … eller prova på Jean-Paul Hévins experimentella smaker

Om du känner dig äventyrlig och vill testa någonting nytt ska du bege dig till Jean-Paul Hévins Chocolate Bar(re). I den här chokladfanatikerns lya kan du prova på förvånande smaker, som ostron, ingefära, morot, rödbeta eller varm choklad med spenat. Kombinationerna är både överraskande och spännande!

  1. Beundra Patrick Rogers chokladskulpturer

När du går förbi någon av Patrick Rogers butiker är det omöjligt att inte stanna till. Denna konstnär och chokladmakare visar upp magnifika skulpturer som är gjorda helt och hållet av choklad. Här finns allt från djur till abstrakta former, och år 2010 skulpterade han till och med en tio meter hög julgran av choklad. Skulpturerna är en fröjd för både ögonen och smaklökarna.

  1. Besök en av de nya chokladexperterna: Gilles Cresno

Gilles Cresno är förhållandevis ny på den franska chokladscenen, men han är redan många chokladentusiasters stora favorit. Hans butik ligger lite avskilt i förorten Rueil-Malmaison, och hans mästerliga smaksatta ganache får honom verkligen att sticka ut från mängden. Ta dig dit med en gång!

  1. Upptäck de fantastiska utländska chokladmakarna

I Paris hittar du inte bara franska chokladmakare. Det är Pierre Marcolini från Belgien och Sadaharu Aoki från Japan levande bevis på. Den belgiska chokladmakaren erbjuder sina egna kreationer av fin och sofistikerad choklad från världens alla hörn. Den japanska konditorn satsar på originalitet i form av makroner med smak av grönt te och ganache med mjölkchoklad och passionsfrukt. De två stilarna är både unika och utsökta.

  1. Strosa runt på Paris gator med en kosmik från Christophe Michalak

Rock ’n’ roll-konditorn Christophe Michalak har gjort sig berömd med hjälp av kreationer som är både roliga och innovativa. Ett perfekt exempel på nytänkandet är godsaken kosmik, som är en liten glasburk fylld med en läcker blandning av kakor och grädde. När du besöker butiken i Marais bör du även prova på en B52. De görs på kaffe, vispgrädde med Baileys, tjock vit chokladkräm, en maple biscuit och frasig mörk choklad. Du kommer att tappa andan …

  1. Besök chokladmästaren: Pierre Hermé

Om du vill prova det bästa av det bästa i Paris ska du besöka Pierre Hermé, som är doktor i choklad och en exceptionell konditor. Under många års tid har kunderna förtjusats av hans choklad, som är berömd för sin finess, subtilitet och sina överraskande smaker. Missa inte butikerna på Rue de Vaugirard och Rue Bonaparte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *