Solenergidrivna elflygplan: framtidens flygresor är hållbara

Det är inte bara på bilfronten som saker och ting håller på att förändras: vetenskapliga framsteg och nya tekniska genombrott har lett till att flygplan nu är på väg att bli mer innovativa och miljövänliga, något som i dag är ett krav för alla typer av fortskaffningsmedel.

Snart kommer det att vara möjligt att flyga med solenergidrivna flygplan, vilket innebär att vi kan minska utsläppen och framför allt investera i förnybar energi. Den nya tekniken kommer att revolutionera flygsektorn, precis som den har revolutionerat bilmarknaden de senaste åren. För tio år sedan var det ovanligt, om inte omöjligt, att få syn på en hybrid- eller elbil på gatorna. I dag är det närmast självklart att man även väger in miljön när man köper ny bil.

Solar Impulse 2 First outdoor technical tests

För flyget kommer den här övergången antagligen att ta längre tid, men det finns två projekt på gång som säkerligen kommer att förändra våra flygtransporter för alltid, så det är inte så svårt att föreställa sig att vi inom några år kommer att flyga med solenergidrivna elflygplan.

Det första projektet drivs av Solar Impulse, ett schweiziskt bolag som bildades 2003 av visionärerna Bertrand Piccard och André Borschberg. De två ingenjörerna har i flera år arbetat för ökad användning av ren energi med ett särskilt engagemang för flygsektorn.

Deras första projekt inbegrep ett solenergidrivet ensitsigt flygplan som kunde lyfta och flyga korta sträckor utan bränsle eller externa energikällor.

Det var dock med sin andra skapelse, Solar Impulse 2, som de började skapa sig en plats i historien. Planet är ultralätt, har en vingbredd som är ungefär lika stor som på en Boeing 747 och kan ta fyra personer. Planets hela yta är täckt med solpaneler som ger energi så att det går att flyga planet och använda manöverinstrumenten ombord.

Solar Impulse 2 second flight

”Vårt arbetslag, som nu består av nästan 100 personer, har arbetat med planet i två år. De 17 000 solcellerna som täcker Solar Impulse 2 omvandlar solens strålar till energi som driver motorerna”, förklarar Bertrand, som tillsammans med kollegan André brukar turas om att sitta i cockpit när de nu flyger runt hela världen för att visa upp sin skapelse. ”Vi vill visa vad ren energi kan göra. Utan ren energi, ingen framtid”, säger Bertrand.

Elon Musk, en av medgrundarna av internetbetalningsjätten Paypal, planerar också för ett elflygplan. ”Det bästa fortskaffningsmedlet för långresor är ett eldrivet jetplan som lyfter och landar vertikalt”, har Musk sagt i en intervju med CNN.

Webbmagnaten, som även har som avsikt att anordna privata rymdresor, har redan berättat för allmänheten om sitt projekt, och säger att han är övertygad om att alla fortskaffningsmedel, utom rymdraketer, kommer att vara eldrivna i framtiden.

Om hans idé och Solar Impulse håller vad de lovar, kommer vi snart att kunna resa med toppmoderna miljövänliga flygplan, med minskade föroreningar och lägre biljettpriser som resultat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *