Stockholm Filmfestival

Stockholms Internationella filmfestival är en årlig filmfestival som äger rum i Stockholm. Festivalen lanserades år 1990 och har sedan dess hållits varje år. Över åren har en mängd imponerande skådespelare och regissörer deltagit på festivalen med namn som Dennis Hopper, Susan Surandon & Roman Polanski.

Över åren har mer än 3000 filmer presenterats och festivalen fortsätter att utvecklas.

Foto: Jon Flobrant via Unsplash.com

Nomineringar

Stockholms filmfestival har flertalet kategorier deltagarna kan bli nominerade i. Det största, och framförallt tyngsta, priset är Bronshästen. Det är en 7,3 kg tung häst gjord i brons som har varit med sedan festivalen startades. Priset delas ut till flera kategorier, bland annat Stockholm Lifetime Achievement Award.

Stockholm Lifetime Achievement Award

Flera stora namn har fått detta pris genom åren och därmed fått den tunga Bronshästen. Förra året fick festivalen ett besök av Francis Ford Coppola, som är en av vår tids största regissörer. Han kom personligen till Stockholm filmfestival för att ta emot priset. Regissören är känd för flera verk bland annat ”Apocalypse Now” och ”The Godfather”, för vilken han även fick en Oscar. Andra som har mottagit priset är Susan Surrandon och Lauren Bacall.

Foto: Felix Mooneeram via Unsplash.com

Saker att göra under festivalen

Se film! Detta är självklart det primära föremålet med festivalen. Under Stockholm filmfestival visas filmer från tidig förmiddag till sen kväll på biografer runt om i Stockholm. Här har du möjligheten att se alla bidrag inför årets festival!

Det är även invigningsfest på HOBO första dagen (8/11) och en så kallad ”Mittfest” på fredagen den 10/11 på A House Stockholm. Och i klassisk filmfestival anda är det självklart röda mattan visningar på programmet. Det är svenska galapremiärer av de största filmerna som ofta får besök av filmskapare och skådespelare för mer personlig kontakt. Dessa event hålls på Skandia och innan visningen av filmen bjuds det på mingel!

Är du filmintresserad och kanske inte har möjlighet att åka till Cannes filmfestival? Då är Stockholm Filmfestival det perfekta alternativet för dig.

Hoppas ni får njuta av några storslagna filmer här i November mörkret!

0
0

0 Kommentarer

Lämna svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*