Sveriges mittpunkt

Som sista del i temat centrerar vi oss nu i vårt avlånga land och kikar närmare på Sveriges mittpunkt. Precis som med Sveriges östligaste och västligaste punkter finns här mer än ett svar. Sveriges mittpunkt kan nämligen definieras på olika sätt, antingen är det landets jämviktspunkt, eller den punkt där det är lika långt avstånd till norr som till syd, och från öst till väst.

Vi tittar självklart på båda alternativen! Inte nog med att det är lite häftigt att säga att man har stått på Sveriges mittpunkt, så finns här faktiskt en hel del roliga aktiviteter att roa sig med!

Flataklocken – Sveriges mittpunkt

Flataklocken är ett berg nära Munkbysjön i Medelpad och anses av många att vara Sveriges geografiska mittpunkt. Man kom fram till att detta är Sveriges mittpunkt i 1947 genom att konstruera en modell av Sverige och använde därefter en nål under kartan som flyttades tills att det var jämvikt. Flataklocken är 435 meter över havet och erbjuder en enastående utsikt i 360 grader. Det har blivit ett populärt turistmål med härlig natur, vacker utsikt och en restaurang.

Foto: Nicole Wilcox via Unsplash.com

Ytterhogdal

Det gjordes även en annan mätning som istället visade att Sveriges mittpunkt ligger strax norr om Ytterhogdal. Punkten hittades genom att först dra ett streck från Sveriges nordligaste punkt till Sverige sydligaste punkt. Därefter dras ett streck från öst till väst och man får på så sätt Sveriges mittpunkt. Vilken metod som är mest korrekt kan diskuteras, men punkterna ligger idag ungefär 130 km ifrån varandra, vilket får anses vara förhållandevis nära.

Aktiviteter kring Sveriges mittpunkt

Området Hogdalsbygden erbjuder många aktiviteter utöver möjligheten att se och befinna dig i Sveriges mittpunkt. Här kan du åka skidor, snöskoter, vandra eller meditera, för att bara nämna några få aktiviteter. Fiske även en vanlig aktivitet, oavsett tid på året, och området har många sjöar och åar som erbjuder mycket fisk! Med sin vackra natur är vandring en vanlig aktivitet med flera utflyktsmål, en aktivitet som passar såväl den erfarne som hela familjen. Upplev även lite historia i Ytterhogdal och besök en Pilgrimsled som går från Kårböle och sen ansluter sig till Jämt-Norgeleden. Under färden åker man delvis buss och kan även välja att vandra delar av den.

Foto: Clark Young via Unsplash.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *