Sveriges nordligaste punkt

Har du någon gång undrat vad som är Sveriges nordligaste punkt? Sverige är ett rätt långt land men det kan vara svårt att förstå hur långt upp landet faktiskt går. Pratar du med någon från Skåne är antagligen deras uppfattning om att Stockholm ligger långt norr ut, när det i själva verket knappt är halva landet. Längre upp anses ofta Haparanda som högt upp, men det är fortfarande ett bra stycke kvar till den nordligaste punkten.

Treriksröset

Sveriges nordligaste punkt kallas för Treriksröset och är den punkt där de tre länderna Sverige, Norge och Finland möts. Det är ett så kallat ”Riksröse” vilket egentligen är länders gränsmärken i form av stenrösen. Exempelvis mellan Sverige och Norge finns det ungefär 200 stenrösen som alla är numrerade. Treriksröset är en betongklump som gjöts 1926 och ligger precis intill sjön Koltajaure.

Utöver att vara Sveriges nordligaste punkt är även Treriksröset världens nordligaste ”trelandspunkt” och det är även en del av EU:s yttre gräns.

Foto: Ville Palmu via Unsplash.com

Vandring till Sveriges nordligaste punkt

Vandring är primäraktiviteten i området med fantastisk natur. De olika vandringslederna till Sveriges nordligaste punkt börjar i Kilpisjärvi i Finland. På vinterhalvåret kan du ta dit till Treriksröset med skoter eller på skidor genom den förtrollande naturen. Under sommaren har du två olika transportmöjligheter. Antingen kan du välja båten m/s Malla som går från Kilpisjärvi till Koltaluokta. Båtresan tar ungefär 45 minuter därefter kan ni vandra en sträcka på 3 km till Treriksröset. Ni kan även välja att vandra tillbaka eller både dit och hem. Sträckan genom Malla nationalpark är på omkring 11 km och börjar från byns norra ände.

Boende nära Sveriges nordligaste punkt

Det finns även möjlighet för övernattning nära Sveriges nordligaste punkt. Dock är det på den finska sidan av gränsen, primärt för att det inte direkt finns några städer eller byar tillräckligt nära Treriksröset på den svenska sidan. Det går att köra bil från Kiruna men det tar rätt lång tid då avstånden i Norrland ofta är stora. När du utgår ifrån Kilpisjärvi finns det hotell i staden samt en övernattningsstuga vid Treriksröset. Du hittar boenden i Kilpisjärvi här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *