Sveriges östligaste och västligaste punkter

Vi har nu besökt Sveriges nordligaste punkt samt Sveriges sydligaste punkt och ska nu täcka av Sveriges östligaste och västligaste punkter. Sveriges ytterpunkter har oerhört mycket att erbjuda, speciellt med hänsyn till att platserna ofta är relativt små. Å andra sidan erbjuds därmed oslagbar natur som du sällan ser på andra ställen.

När man tänker på Sverige är det många som utgår ifrån att Stockholm, eller omkringliggande områden, är Sveriges östligaste punkt. Men faktum är att det är betydligt längre norr ut. Det finns dock två östliga punkter och två västliga punkter, om vi ser på den faktiska punkten, vilket ofta är öar, eller om vi ska hålla oss på fastlandet. Vi går igenom allihopa.

Sveriges östligaste punkt

Sveriges östligaste punkt är Kataja vilket är en mindre ö lokaliserad i Haparanda skärgård. Ön i sig är delad mellan Sverige och Finland, och är obebodd. Förflyttar vi oss tillbaka till fastlandet är det Sundholmen som betecknar Sveriges östligaste punkt. Sundholmen ligger i södra Haparanda precis vid Torneälvens mynning. På nuvarande tidpunkt är den nya campingplatsen Camp East under konstruktion och förväntas öppnas i årsskiftet 2018–2019 med plats för 300 husvagnar samt omfattande renoveringar. Planerna är dock stora och det förväntas finnas plats till uppemot 500 campingplatser, nya stugor och hotellrum.

Har ni planer på att besöka Sveriges östligaste punkt? Boka en paketresa till Haparanda här.

Foto: Timothy Meinberg via Unsplash.com

Sveriges västligaste punkt

Förflyttar vi oss till motsatta sidan landet, till västkusten, hittar vi Stora Drammen vilket är Sveriges västligaste punkt. Stora Drammen är ett skär vid Kosteröarna och tillhör Kosterhavets nationalpark. Även västkusten har två punkter, och på fastlandet är Ledsund det som kännetecknar Sveriges västligaste punkt. Ledsund är en udde i Strömstad kommun och är idag ett bostadsområde samt en del av fritidshusområdet Lökholmen. Vi är på denna sidan bara några få hundra meter från gränsen till Norge. Vill du uppleva Sveriges västligaste punkt finns det flertalet boendealternativ här. Området erbjuder en fantastisk natur med nära till havet och stränder. Med tanke på hur små öarna ligger ofta hotell och boende nära restauranger och mataffärer. Den norra ön har även en campingplats om ni är ute efter att campa.

Ni kan boka hotell på Kosteröarna här.

Foto: Erik Nyberg via Unsplash.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *