Sveriges sydligaste punkt

Som en del i temat Sveriges ytterpunkter ska vi nu flytta oss så långt söder ut vi kan, nämligen till Smygehuk: Sveriges sydligaste punkt. Smygehuk är en liten hamn som hittas öster om Trelleborg i södra Skåne. Förutom en mysig glasskiosk, ett café och ett smarrigt fiskrökeri hittar ni även ett båtbyggeri här där de tillverkar träbåtar.

Smygehuk – Sveriges sydligaste punkt

När du anländer till Smygehuk har du nått Sveriges sydligaste punkt och du kommer inte längre med torra fötter. Med en fantastisk utsikt över havet har du nu möjlighet att gå ut på en utsiktsplats, även kallad Utkiken, som gör Sveriges sydligaste punkt lättillgänglig för alla turister. Det är en ungefär 25 meter lång gång som går ut till en plattform som ligger ungefär 80 cm över normal havsnivå. I samband med Utkiken hittar ni även en skylt som informerar om avståndet till andra städer runt om i Europa, och även avståndet till Treriksröset, Sveriges nordligaste punkt.

 

Kompass mot sveriges sydligaste punkt
Foto: Valentin Antonucci via Unsplash.com

Resa från Sveriges sydligaste punkt till Sveriges nordligaste punkt

Att ta sig från Sveriges sydligaste punkt till den nordligaste är ingen lätt resa. Den är lång och tar dig verkligen igenom hela Sverige. Börja nere i Smygehuk, kör igenom Stockholm, Gävle, Hudiksvall och Örnsköldsvik och fortsätt sedan norr ut mot den finska gränsen. För att ta er till Treriksröset måste ni korsa gränsen till Finland vid Kaaresuvanto och sen fortsätta norr ut till Kilpisjärvi, som är staden närmast Treriksröset. Med bil är avståndet via E4:an strax över 205 mil och beräknas ta runt 24 timmar, utan stopp. För att sätta det i lite perspektiv är det ungefär exakt lika långt till Rom i Italien, 205 mil med bil.

Sveriges sydligaste punkt – Aktiviteter och boende

Smygehuk eller Sveriges sydligaste punkt är en turistattraktion just på grund av sin plats. Till skillnad från Treriksröset är det inte lika mycket aktiviteter i form av vandring, å andra sidan, så är detta en mycket mysig och familjevänlig utflykt. Njut av den fantastiska havsutsikten och varva av de vackra vyerna med rökt fisk i Smygehuks fiskrökeri eller drick en kopp kaffe i det lokala cafét. Eller varför inte besöka det gamla fyrtornet? Fyren är 17 meter hög och erbjuder utomordentliga vyer. Den tidigare fyrvaktarbostaden är numera ett vandrarhem där ni kan spendera en natt. Området har även en del konstutställningar, teatrar och musikföreställningar. Är ni på besök i Smygehuk under sommaren? Missa inte Sveriges sydligaste spelmansstämma.

Vill ni resa till Smygehuk? Hitta bra erbjudanden på resor till Smygehuk med Expedia.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *