Turkisk mat och matkultur

Turkisk mat och det turkiska köket är ett av de mest kända och populära köken i hela världen. Maten kommer från det gamla Osmanska riket som även var känt för att ha en mycket rik matkultur och tradition. Här får du massor av kunskap om de mest populära turkiska rätterna, traditionerna och kunskap om matkulturen i Turkiet.

Turkisk frukost

Turkisk mat kan påminna mycket om mat från Balkan, grekisk mat och mat från Mellanöstern. Det turkiska köket är känt för att servera många portioner och det samma gäller för frukost. Kahvaltı, som betyder frukost, består av flera ost-varianter, oliver, körsbärssylt, fikon-marmelad och mer sylt. Utöver det består den av grönsaker, frukter, torkade frukter, nötter, pålägg såsom honung, tahin och pekmez, något du bör prova!

Populära frukosträtter är ägg i sucuk, där sucuk är kryddade, starka turkiska korvar. Vidare är det menemen som består av tomater, lök, grön paprika och skramlade ägg. Börek, som är bullar med antingen ost, spenat, potatismos eller kött i.

tyrkisk morgenmad

via Budaviva


Många varianter av kebab

Något av det första man kommer att tänka på när man tänker på turkisk mat är kebaben. I Turkiet används ofta nötkött och lammkött, vilket till stor del beror på att majoriteten av befolkningen är muslimer. Därför äts det inte så mycket gris eller annat kött som inte är halalslaktat.

Bland de mest populära kebaberna är iskender. Det är stekt, marinerat kött i tunna skivor på gott tunt bröd. Det sista, men kanske det viktigaste när det kommer till iskender, är tomatsåsen och det varma smöret som man häller över köttet. Det serveras med grillad grön paprika, tomater och yoghurt.

Şiş kebab är en annan populär kebabrätt. Den består av grillade köttstycken, ofta lammkött, nötkött eller kyckling tillsammans med grönsaker som tomater och paprika. Döner kebab, även känt som shawarma, är det stora spettet man står och skär ifrån. Det har efterhand blivit snabbmat på många platser. Köttet är alltid marinerat, kryddat och serveras med pitabröd och grönsaker. Man kan även få Adana kebab som är känt från staden Adana. Det är en stor portion malet kött som serveras med brödet lavas och andra grönsaker.

Det finns otroligt många kebabrätter från olika städer i landet och här har vi nämnt några av de mest populära.

kebab

Via Pixabay


Populära huvudrätter

Fisk och delikatesser är också en viktig del av maten och kulturen i Turkiet. Landet är omringat av hav och det har därför under lång tid varit tradition att fiska. Rätter som hamsi (ansjovis) och midye (musslor) är populärt, men det finns många andra rätter.

Mantı, som är turkisk ravioli kommer i flera olika varianter, men bland de mest populära är Kayseri mantısı och sosyete mantısı. Mantı serveras alltid med yoghurt och tomatsås. Karnıyarık är en rätt med auberginer som är fyllda med kött. Det är en huvudrätt som är lätt att förbereda. Auberginer är klart en av Turkiets favoritgrönsaker i köket.

Vidare har vi yaprak sarması eller dolma, som är vinblad eller kålblad med fyllning. Denna rätten kräver att man pillar mycket vid bladen och viker ihop dem ordentligt, både så att fyllningen inte trillar ut men även så att rullarna ser fina ut.

tyrkisk sarma

Via Vip Alanya Dergisi


Förrätter

I Turkiet är man glad för förrätter. Några populära rätter serveras i mindre portioner som förrätter. Meze, som är ordet för just förrätt, serveras ofta kallt. Det kan även serveras med rakı, som är en anislikör känd från Turkiet. Meze är ofta oliver, cacık (tzatziki), kısır, som är turkisk bulgursallad, flera andra typer av sallader samt syltade grönsaker och mycket mer.

Populär takeaway

Lahmacun, pide, cigköfte, och döner kebab är några populära takeaway rätter i Turkiet. Lahmacun är en turkisk pizza som det finns olika varianter av. Det är ett tunt bröd med nötkött på. Du hittar även balık ekmek, översatt till fiskbröd, en sorts smörgås som du kan få på gatorna. Det är en färsk fiskfilé, antingen grillad eller stekt och som serveras med flera grönsaker i en bit turkiskt bröd.

Dricka

I Turkiet dricker man ofta mindre söta drycker med maten. Ayran, en yoghurtdryck, passar bra med alla typer av kebab. Generellt kan man säga att i Turkiet är man glad för yoghurt och allt vad det kan användas till.

Alkohol serveras inte överallt, men i storstäderna och i de västliga städerna är det helt normalt. Medans vin är mindre populärt, är öl och raki de drycker som både köps och dricks mest.

Turkiskt te och turkiskt kaffe är jättepopulärt och du hittar det överallt. Från morgonstunden till efter kvällsmaten serverar man te och kaffe, och många från Turkiet säger att de dricker turkiskt te varje dag.

Under vintern dricks det mycket salep som är en läcker vit dryck gjord på vilda orkidéer som har kokats, torkats och så småningom blivit malet till mjöl. Det har funnits sedan det åttonde århundradet i Turkiet. Andra vanliga drycker är mjölk med socker, vanilj och kanel i. Drycken är tjock och varm.

I Turkiet tycker man även om att dricka juice, men här är de gjorda på surkörsbär, aprikoser, persikor och granatäpple.

Turkiska desserter

I Turkiet äter man ofta desserten mycket sparsamt. Det beror på att många av desserterna är mycket söta. De blötläggs nämligen i sirap som består av vatten, socker och citron. Ett exempel är baklava, en filodeg med hackade nötter, ofta valnötter och pistaschnötter. Andra liknande desserter är künefe, kadayıf och tulumba tatlıs.

Ni hittar även flera desserter som primärt består av mjölk. Bland de populära alternativen är muhallebi, tavuk göğsü, kazandibi och sütlaç. De påminner lite om varandra och kan liknas med att äta varm gröt.

Maraş dondurma är en speciell glass. Maraş dondurma är typiskt gjord på getmjölk men görs även på komjölk. Glassen kännetecknas vid att vara tjock och lite klistrig, vilket även är anledningen till att den ofta skärs i bitar. Glassen är hård och smälter inte lätt.

İrmik, det turkiska ordet för semolina, används till många desserter. Bland annat används det till desserter med mjölk, helva, som primärt består av tre enkla ingredienser: mjöl, smör och socker. Semolina är något man använder för att ändra konsistensen och göra desserten mer intressant.

baklava

Via Bekiroğlu Baklava

Çiğ köfte

Några turkiska rätter har en speciell historia. Ett exempel är Çiğ köfte, som har existerat i över 4000 år. Çiğ köfte är rått, fettfritt nötkött av hög kvalitet som blandas med andra ingredienser såsom bulgur, paprika, tomatpuré, lök, vitlök och andra turkiska kryddor. De flesta blir chockerade över att rått hackat nötkött kan serveras på det sättet.

Det är dock ett speciellt sätt att förbereda köttet på. Köttet knådas nämligen ihop med de starka kryddorna och andra ingredienser, så att det så småningom får en väldigt mjuk konsistens. Desto längre tid du utför denna processen, desto bättre blir konsistensen. Den viktigaste kryddan här är isot, som har en annorlunda och komplex smak. Isot kan vara svårt att hitta, därför kan du på mindre ”viktiga” dagar ersätta kryddan med mexikansk chipotle. De många kryddorna verkar brännande på köttet, så att det inte är helt rått.

Några typer av vegetariska Çiğ köfte är så pass autentiska, att man nästan inte kan smaka skillnad på om det är kött eller ej. Vegetariska versioner av Çiğ köfte har också blivit ytterst populärt eftersom rätten redan betraktas som en ytterst sund rätt och även för att det smakar som alternativet med kött.

cigköfte

Via OSES Çiğ köfte

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *