Upptäck nya delar av Alabama

För många resenärer är Alabama bara en delstat man måste köra igenom för att komma till Florida eller Atlanta. De som vågar svänga av de stora motorvägarna kommer dock att se att delstaten är ett resmål i sig och inte bara en transportsträcka. Jag har åkt på fler roadtrips i Alabama än vad jag har gjort någon annanstans. Jag upptäcker nya saker varje gång och de här upplevelserna får mig att vilja återkomma gång på gång. Här kommer mina sex främsta anledningar till varför du borde utforska Alabama.

Sport

Det låter kanske konstigt att sport är med på listan eftersom det här är en delstat som saknar både professionella fotbolls- och baseballag. Men Alabama är ett sportmecka för alla som älskar golf, collegefotboll, NASCAR eller sportfiske.

Robert Trent Jones Golf Trail är en samling av 426 mästerskapshål på 26 allmänna golfbanor och 11 olika platser runt om i delstaten Alabama. De läckra banorna ritades av den legendariske golfbanearkitekten Robert Trent Jones och finansierades av delstatens pensionsplan. En del hål har hela 12 olika tee eftersom de är markerade utifrån handicap istället för ålder eller kön. Att spela hela rundan borde finnas med på varje golfspelares att göra-lista.

Visste du att fem av collegefotbollens nationella mästare under de senaste sju åren är lag från Alabama? University of Alabama vann 2009, 2011, 2012 och 2015. Auburn University tog storslam 2010. Även om du inte lyckas få tag på några matchbiljetter måste du bara uppleva maten och feststämningen på parkeringsplatsen på matchdagen. De här supportrarna har en passion och energi som slår allt inom sportvärlden.

Talladega Superspeedway i Talladega, Alabama, är med sina 4,28 kilometer NASCAR:s längsta racerbana. Om du inte befinner dig i staden när en tävling arrangeras är det ändå värt att kolla in International Motorsports Hall of Fame och det tillhörande museet. Är du våghalsig kan du till och med få testa på att köra en riktig NASCAR-racerbil på superspeedwaybanan med NASCAR Racing Experience.

Alabamas gulfkust är ett himmelrike för sportfiskare. Faktum är att Alabama Deep Sea Fishing Rodeo är världens största fisketävling och har priser värda upp till en miljon dollar! I Alabama finns det ett överflöd av floder och sjöar där du kan fiska efter sötvattensfisk.

Golf i Alabama

Historia

Personer födda i Alabama, som George Washington Carver, Helen Keller, Hank Williams, Jesse Owens, Nat King Cole, Hank Aaron, Willie Mays, Harper Lee och Condoleezza Rice utgör bara en liten del av delstatens rika och mytomspunna historia. Om du gillar historia får du inte missa att besöka några av de här platserna.

Hamnstaden Mobile är över 300 år gammal och härifrån kommer Mardi Gras ursprungligen. Karnevalen är precis lika charmig här som i New Orleans, men har betydligt färre turister.

Staden Selma finns med på U.S. National Register of Historic Places, som är en förteckning över betydelsefulla historiska platser i USA, eftersom den spelade en viktig roll under medborgarrättsrörelsen under 1960-talet. Bron Edmund Pettus Bridge är särskilt anmärkningsvärd. Där ägde den blodiga sammanstötningen mellan polis och de protestanter som tågade mot Montgomery rum. I Selma bodde även den ökände ”sovande profeten” Edgar Cayce.

Slagskeppet USS Alabama användes både på Atlanten och Stilla havet under andra världskriget.  Idag står det i fokus på Battleship Memorial Park i viken Mobile Bay. Förutom slagskepp finns här även andra gamla militärklenoder, som en ubåt från andra världskriget, ett jaktflygplan av modellen P-51 Mustang som flögs av Tuskegee Airmen och ett bombflygplan av modellen B-52 Bomber.

I Moundville Archaeological Park utmed floden Black Warrior Rivers stränder finns 26 stora jordupphöjningar som gjordes av de infödda amerikanerna någon gång mellan 1000 och 1450 e.Kr. I parken finns även ett museum, ett kafé och en presentaffär.

Sevärdheter i Alabama

Skönhet

Alabama har välsignats med några av USA:s mest storslagna landskap. Oavsett om du besöker Tennesseefloden som ringlar sig fram mellan bergen i norr, de vita sandstränderna vid Mexikanska golfen eller de oändligt många gamla gårdarna och ståtliga plantagen, kommer du att vilja fotografera flitigt för att fånga allt på bild. Att titta på solnedgången vid piren Fairhope Municipal Pier och utmed Black Warrior River i Tuscaloosa är en oförglömlig upplevelse.

Teknik

I Alabama hittar du U.S. Space & Rocket Center i Huntsville, som är det största rymdfärdsmuseet i världen. Förutom att centret har en imponerande samling raketer finns här även rymdfärjan Pathfinder, kommandokapseln till Apollo 16, Skylab Orbital Workshop, en månsten från Apollo 12-uppdraget och den första amerikanska rymdfarkosten Explorer 1. Museet har ett antal interaktiva montrar, IMAX-filmer och simulatorer. Centret är en av de allra populäraste sevärdheterna i delstaten Alabama.

US Space & Rocket Center

Originalitet

En del av Alabamas charm är att det finns en viss originalitet här, vilket gör det extra roligt att köra runt i delstaten. Här är några skatter som är värda ett besök.

Unclaimed Baggage Center i Scottsboro är som en gigantisk second hand-affär där man säljer kvarglömt eller borttappat flygbagage.

I centrala Enterprise finns det ett monument tillägnat bomullsviveln. Monumentet hyllar skadeinsekten som förstörde bomullsskördarna, vilket ledde till att farmarna istället började odla jordnötter – något som skulle bli en lönsam affär.

Bamahenge är en glasfiberkopia av Stonehenge i full storlek som du hittar alldeles utanför staden Elberta.

Ave Maria Grotto i Cullman är en cirka två hektar stor park med 125 miniatyrkopior av världens kändaste helgedomar och historiska byggnader byggda av en puckelryggig munk vid namn Broder Joseph.

BBQ

Människorna i Alabama älskar sin BBQ. Det är en lika naturlig del av den lokala kulturen som fotboll och religion. Tack vare detta finns det lika många BBQ-restauranger som det finns kyrkor – och det säger inte lite med tanke på att vi befinner oss mitt i Bibelbältet. När du åker till Alabama får du helt enkelt inte missa grillmaten. Varje grillmästare har sin egen stil och åsikt om hur man bäst tillagar köttet. Mitt råd är att fråga lokalborna om var du hittar stadens bästa BBQ. Alla kommer att ha en åsikt om saken! Under mina resor har jag fått några egna favoriter, och de är Dreamland Bar-B-Que i Tuscaloosa, Archibald’s BBQ i Northport och Big Bob Gibson Bar-B-Q i Decatur.

 

Midlife Road Trip

Maxa medelåldern! Åk på en lekfull resa i sällskap av guiderna Sandi och Rick. Tillsammans kommer ni att träffa fantastiska människor, besöka intressanta platser, äta utsökt mat, ta er an nya utmaningar och utforska allt som livet har att erbjuda. Midlife Road Trip är det bästa botemedlet mot fyrtioårskrisen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *