Upptäck Solskensstatens undangömda pärlor

Jag har kära barndomsminnen från när min familj klämde in sig i vår husbil för att resa söder ut till Florida. Hur obekväm den långa resan än var visste jag att det väntade färskpressad floridiansk apelsinjuice på besökscentret vid delstatsgränsen mellan Georgia och Florida. Där samlade vi även på oss broschyrer om allt från alligatorer och vita sandstränder till Walt Disney World Resort® och dinosaurier.

8-1-florida

Min pappa var inte den som höll sig till kartan. Om något oväntat fångade hans uppmärksamhet kunde vi ge oss ut på fantastiska äventyr. Florida bjuder på en mängd intressanta, ibland konstiga, men alltid minnesvärda sevärdheter och fototillfällen längs med vägarna.

Här följer nio unika platser som du kan besöka nästa gång du råkar befinna i den här delen av världen.

  1. Coral Castle, Homestead. Edward Leedskalnin var en liten man som bara var 150 cm lång och vägde 45 kg. 1918 flyttade han till Florida och började bygga ett slott med 1 100 ton kalksten som han bröt, förflyttade och högg på egen hand. Det tog honom 28 år, men Edward byggde klart sitt slott helt själv. Här hittar du till och med ett fungerande solur, ett badkar där vattnet värms upp av solen och ett bord som väger tre ton. Han berättade aldrig för någon hur han lyckades med allt utan hjälp, och trots att det finns många teorier vet ingen säkert hur det gick till.
  1. Skunk Ape Research Headquarters, Ochopee. Skunk Ape, som är Floridas version av Bigfoot, är ett väldigt illaluktande, stort och hårigt däggdjur som går på två ben och hör hemma i träskområdet Everglades. Det går inte att tänka sig en bättre plats för Skunk Ape Research Headquarters än i varelsens egna hemtrakter. Även om du kanske aldrig får syn på skygga skunk ape i det vilda, kan du köpa med dig en souvenirversion från butiken där du hittar alltifrån t-shirts till shotglas.
  1. Presidents Hall of Fame, Clermont. Presidents Hall of Fame är en hyllning till landets presidenter. Bland de många ovanliga föremålen hittar du bland annat en detaljerad kopia av Vita huset i skala 1:12, klänningar som burits av landets första damer, prydnadsföremål från Vita huset och en samling med julkort. Här finns en av USA:s största samlingar av minnessaker knutna till landets presidenter. Ta chansen att bli fotograferad vid ett Mount Rushmore i miniatyr eller med den porträttlika vaxdockan av Barack Obama.

Sponge Docks, Florida

  1. The Sponge Docks, Tarpon Springs. De första grekerna anlände till Tarpon Springs 1905 och med sig hade de sin kunskap om svampdykning. Under åren som följde öppnade de grekiska restauranger, kaféer och butiker som lade grunden till den här charmiga grekiska staden på Floridas västkust. Från moussakan på Mykonos Authentic Greek Cookery till det kända museet Spongeorama – den här pittoreska, lilla smakprovet på Grekland är en sann pärla.
  1. Warm Mineral Springs, North Port. Warm Mineral Springs är Floridas enda varma mineralkälla, och världens största mineralkälla. Den har de högsta halterna av mineraler i hela USA och de tredje högsta i världen. Vattnet innehåller över 50 mineraler som sägs lindra artrit, led- och hudbesvär samt inflammationer. Då vattentemperaturen ligger på omkring 30 ℃ året runt är det inte konstigt att besökare från hela världen vallfärdar hit för att ta ett dopp. Öppettiderna är 9:00-15:00 dagligen, och inträdet är 20 dollar per vuxen och dag.
  1. Winter Strawberry Capital of the United States, Plant City. Plant City, Florida, kallas för vinterjordgubbarnas huvudstad av en anledning. Här skördas nämligen över tre fjärdedelar av USA:s jordgubbar mitt i vintern. Bara Florida Strawberry Growers Association har odlingar på över 4 450 hektar, vilket ger 20 miljoner lådor med jordgubbar. Det är inte lite bär det! Du hittar de söta, saftiga och röda jordgubbarna på marknader och i butiker i området, men min personliga favorit är Parkesdale Farms. Där du kan köpa alltifrån milishakes och mördegskakor med jordgubbar, till sylt och fruktgelé. Sedan mitten av 1900-talet har Plant City hyllat jordgubben varje år under Florida Strawberry Festival. Den äger rum från slutet av februari till början av mars och den är med på listan över USA:s 40 bästa festivaler.
  1. Jules’ Undersea Lodge, Key Largo. Jules’ Undersea Lodge är världens första undervattenshotell. Det byggdes på 1970-talet och användes som ett mobilt undervattenslaboratorium innan det intog sin nuvarande plats på Key Largo Undersea Park. Hotellet har ett välutrustat kök, duschar, två sovrum och ett stort fönster där du kan iaktta livet under ytan. Ett besök på tre timmar kostar cirka 150 dollar per person, för minst två personer, och om du hellre stannar i ett dygn kostar det runt 675 dollar per person. Eftersom hotellet ligger mer än 6 meter under ytan måste du vara certifierade dykare för att nå det. Om du inte redan är det kan du gå deras kurs Discover SCUBA Diving.

 Manater i Florida

  1. Simma med manater, Crystal River. I vattnet vid Crystal River hittar du den största populationen av manater längs med Floridas västkust. Manater kan väga upp mot 550 kg, men är kända för att vara ofarliga och vänliga jättar. Det finns flera olika professionelltguidade turer som ger dig tillgång till våtdräkt, cyklop och snorkel. Efter en kort introduktion är det sedan fritt fram att simma med manaterna!
  1. Morikami Museum and Japanese Gardens, Delray Beach. Halvvägs mellan Delray Beach och Boca Raton ligger Yamato. En gång i tiden var det ett litet samhälle med japanska bönder, som grundades under tidigt 1900-tal för att introducerade nya grödor och jordbruksmetoder i delstaten. Idag är det ett museum och en trädgård som visar upp både traditionell och nutida japansk kultur och berättar kolonins historia. Under vissa lördagar kan du få chansen att uppleva teceremonin sado, höra det traditionella stränginstrumentet koto och lära dig mer om kitsuke – konsten att bära kimono. Det är ett autentiskt sätt att uppleva japansk kultur på och du kommer att underhållas, upplysas och inspireras.

Många av de klassiska äventyr som jag var med om i Florida under min barndom finns inte längre kvar, med de lever vidare i mitt minne. Trots det finns det mycket att se och göra i Solskensstaten som du aldrig skulle ha kunnat drömma ihop. Om du skrapar lite på ytan kan du hitta unika sevärdheter som kommer att överraska och ibland även förbrylla.

Av:

Midlife Road Trip

Maxa medelåldern!
Åk på en lekfull resa i sällskap av guiderna Sandi och Rick. Tillsammans kommer ni att träffa fantastiska människor, besöka intressanta platser, äta utsökt mat, ta er an nya utmaningar och utforska allt som livet har att erbjuda. Midlife Road Trip är det bästa botemedlet mot fyrtioårskrisen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *