Valborg – en traditionsenlig fest

Valborg, eller Valborgsmässoafton, kommer ursprungligen från en förkristen högtid i Tyskland. Sedan ungefär 1400-talet firas Valborg till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis som blev helgonförklarad den 1 maj. I Sverige firas Valborg den 30 april och ligger perfekt i anslutning till den svenska högtiden den 1 maj, vilket även innebär att nästan alla är lediga dagen efter festligheterna. Valborg firas lite olika beroende på vart i Sverige man befinner sig och om man är studerande eller inte. Här nedanför kan ni läsa om några av de härliga traditionerna som följer av Valborg!

Foto: 12019 via Pixabay.com

Fest eller demonstrationer under Valborg?

Valborg är egentligen inte en familjehögtid i samma utsträckning som exempelvis julen, utan snarare ett offentligt evenemang. Det är därför ofta lokala grupper och organisationer som åtar sig ansvaret att organisera evenemangen för att uppmuntra till gemenskap och en positiv anda i staden, byn eller kvarteret. Den traditionella aktiviteten är att bränna bål precis som man gjorde förr i tiden under häxjakterna. Som tur är så bränns inga häxor längre, utan idag är det snarare en mysig stund där man kan stå med nära och kära och värma sig kring det stora bålet. Många av evenemangen erbjuder även mat och varm dricka kring bålet!

När elden börjar avta rör sig många till barer eller evenemang hemma hos vänner eller familj. Eftersom nästan alla i Sverige är lediga dagen efter valborg, den 1 maj, innebär det festligheter för många! Dagen efter är det självklart många som väljer att stanna i sängen, medans andra ger sig ut på de traditionsenliga Maj-demonstrationerna.

Förstamajdemonstrationerna började för många år sedan som demonstrationer för arbetarrörelsen, och initialt var det för att lagstadga 8 timmars arbetsdag. Idag är det dock inte enbart arbetarrörelsen som är ute och demonstrerar utan även många andra organisationer och politiska partier.

Valborg innebär fest bland studenterna

Som student är det ofta rätt mycket fest får nog de flesta erkänna. Men under just Valborg är det på en helt ny nivå, speciellt om man studerar i Lund eller Uppsala. I Lund firas Valborg primärt i Stadsparken med en stor picknick där alla är välkomna, såväl unga som äldre. På senare år har man även bjudit in artister som uppträder och spelar musik. Studenterna brukar dock röra sig mellan Stadsparken och alla nationerna där festerna fortsätter med uppträdanden och middagar!

Planerar ni en resa till Lund? Boka ert hotell i Lund med Expedia här.

I både Lund och Uppsala börjar Valborg ofta två dagar innan med så kallat ”skvalborg” och sedan ”kvalborg” dagen innan, och de olika dagarna firas med lekar, grillning och festligheter. I Uppsala förknippas ofta Valborg med den så kallade ”Forsränningen” utmed Fyrisåns centrala del. Från början var det en informell tävling, men nu har det utvecklats till ett karneval-liknande evenemang.

Foto: Shubhesh Aggarwal via Unsplash.com

 

Oavsett vart i Sverige ni befinner er är det garanterat någon form av evenemang att besöka. Fina bål och roliga tillställningar finns att hitta för hela familjen. Valborg är verkligen en riktig folkfest!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *