VÄRLDENS BÄSTA KAFFE: Jorden runt på sex kaffesorter

Om du, som många andra svenskar, kallar dig för kaffekonsument, espressoälskare eller kanske till och med koffeinberoende, är det sällan drycken lämnar dina tankar. Oavsett vilken relation du har till denna ädla dryck är det en viktig krydda på resandet, och resan är ett utmärkt tillfälle att prova på nya varianter av vårt svarta filterkaffe.

Italien: Espresso

Då Italien är den spetsiga espressons hemvist, borde det för varje kaffedrickare ses som otänkbart att besöka landet utan att beställa in en liten kopp. Om du vill veta att din espresso är helt och hållet felfri innan du dricker den, håll utkik efter ett tunt lager karamellfärgat skum på ytan. Lägger du i socker (jag har hört att det finns folk som gör det…) så ska den perfekta espresson låta det ligga kvar på toppen ett fåtal sekunder innan det sjunker till botten. Kom ihåg att uttala ordet ‘espresso’ och inte ‘expresso’, för att undvika att bli stämplad som amatör.

Espresso
Foto: 55laney69 via Flickr

Turkiet: Türk Kahvesi

Ett känt turiskt ordspråk lyder: ”Coffee should be as black as hell, as strong as death and as sweet as love”. Låter inte detta kittlande och spännande? Tänkte väl det. Det turkiska kaffet är en smaksensation, tjockt, kryddigt och oftast sötat. Kanske att det smakar lite ovant för den som föredrar drycken i det enklaste laget, men väl värt att prova i alla fall!

Kuba: Café Cubano

Kubanernas relation till kaffe är (överlag) rätt lik vår; det första på morgonen likaväl som till lunchfika eller efter en stor middag. Det är en stor del av kulturen, avnjuts helst nymalt och rökigt, och lika mycket på grund av det sociala som det medför som för smaken i sig. Kaffedrickande i Kuba kan med andra ord nästan (!) ses som en religion.

Österrike: Mélange

Drycken har många likheter med den italienska cappuccinon, men mélange är en variant som definitivt bör tillskrivas Österrike, och i synnerhet Wien. Mélange tillagas med en blandning av vispad mjölk och espresso i grunden, och toppas allra helst med vispgrädde, för den ultimata kaffeupplevelsen. Ska du besöka Österrike? Ingen fråga om saker, en mélange är ett måste.

Café Mélange
Foto: Martin Fisch via Flickr

Frankrike: Café au lait

Det må verka uttjatat stereotypiskt, men att kaffe latte kan återfinnas på de allra flesta bord på franska fik är faktiskt helt och hållet sant. En annan sak, som kanske må låta lite fånigt, är att kaffekopparna anpassas så att det är möjligt att doppa en baguette och croissant i espresso-mjölken. Inget Paris utan café au lait.

USA: Frappuccino

Som hem till Starbucks kan väl knappast någon ifrågasätta att amerikanare vet hur man experimenterar med kaffe. Här finns alla smaker och varianter; sirap, karamell, vaniljstänger, godisbitar och chilipeppar. Även om inte alla idéer har varit lyckade, har frappuccionon absolut lyckats slita sig lös och slå på världsmarknaden. Och hur konstigt är det egentligen – kaffe och milkshake i ett? Jag hade kunnat knäcka den idéen.

Har du smakat kaffe i något av länderna förutom de vi tagit upp? Någon favoritvariant? Eller ifall du bara vill dela med dig av andra tankar:
Gör det här i kommentarsfältet nedan eller skicka oss en tweet på @ExpediaSE!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *